Útmutató szabadúszó karrierhez

Útmutató szabadúszó karrierhez

Nehézség:

gyors pénz

Szükséges idő:

pénzkeresés

Jövedelemszerzési:

pénzkereseti lehetőség

Àtlag órabér

HUF

PenzNindzsa pontszám:

Igényes pénzkereseti módszer a PenzNindzsa pontszám-n

Írók, designerek és IT fejlesztők esetében a legjobb állások megszerzésének a feltétele a jó sok tapasztalat. Sajnos ennek a tapasztalatnak a megszerzése nem a legegyszerűbb, sokszor fizetés nélküli gyakornoki programokon és lehetetlenül hosszú munkaidőkön keresztül vezet az út. Van azonban más módja is a tapasztalat összegyűjtésének és a pénz megszerzésének egyszerre: ez pedig nem más mint a szabadúszó életmód.

A szabadúszóként elvállalt munkák is teljes értékűek, jól jönnek az önéletrajzba és ellentétben a legtöbb belépő szintű pozíciótól, ebben az esetben te magad határozod meg a munkaidődet. Ráadásul jó projektekkel idővel teljesen független szabadúszóvá is válhatsz, ami biztosítja majd a megélhetést is.

Lássuk, milyen területeken válhatunk szabadúszókká:

A legnyilvánvalóbb és talán legegyszerűbb módja a szabadúszóvá válásnak, ha nyelvi készségeinket használjuk.

Ez sokféle munkát magában foglal. Írhatunk cikkeket, könyveket, termékleírásokat online boltokhoz vagy különböző közösségi felületekre írhatunk bejegyzéseket.

Fordíthatunk is, amennyiben kiváló nyelvi képességekkel rendelkezünk minimum két nyelvből. Ez főleg akkor lehet hasznos és keresett, ha az angolon kívül egy másik nyelven is profik vagyunk, hiszen itt biztosan kisebb a kompetíció, mint az angol esetében.

Ez a terület azoknak kiváló, akik magas szintű nyelvtani és nyelvi képességekkel rendelkeznek és szeretnek új dolgokat tanulni, függetlenül attól, hogy a téma mennyire jelentékeny vagy jelentéktelen. Olyan is előfordulhat, hogy szinte semmit nem tudunk a témáról, amiben fordítanunk kell, így aztán sokat tanulhatunk a fordításon keresztül például a rulettről vagy a kutyatápokról

Ez az a terület, amely nagy fokú kreativitást igényel, valamint rendelkezni kell hozzá a megfelelő számítógépes felszereltséggel is (hiszen valószínű, hogy ebben az esetben egyáltalán nem lesz személyes kapcsolat az ügyféllel)

Grafikusként nagy valószínűséggel logótervezés, animációk készítése, PowerPoint prezentációk készítése, valamint nyomtatott anyagok előkészítése lesz a feladatod.

A programozók állnak minden most használt IT eszközünk mögött. Weboldalak, alkalmazások fejlesztésében vesznek részt, hogy azok hatékonyak és felhasználóbarátok legyenek, ami gyakran igen hosszú kódsorozatokat igényel.

A programozás mellett IT support szolgáltatást is nyújthatunk. Ez általában keresőoptimalizálást, analízist, adatbázis adminisztrációt  jelent.

Ez egy nagyon népszerű terület a szabadúszók körében, így igen nagy kompetícióra kell számítani. Tipikus feladat például a szövegátirat készítése hanganyag alapján. Szintén népszerű a részmunkaidőben végzett személyi asszisztens munkakör.

Ebben az esetben otthonról történik a munkavégzés, főleg a telefonok kezelését, utazások és meetingek megszervezését foglalja magában.

A szabadúszó életmód előnyei és hátrányai

 • F: A saját főnököd vagy, te választod meg, hogy mikor dolgozol és hogy hol.
 • U: Ugyanakkor nem kis önuralmat igényel az, hogy minden nap időben keljünk fel és a Game of Thrones legújabb epizódjának megtekintése helyett inkább a munkára fókuszáljunk.
 • F: A te egyéni döntésed, hogy mikor tartasz szünetet és kapcsolódsz ki a barátaiddal
 • U: Ugyanakkor attól függetlenül, hogy nem áll mögötted egy ember, aki egyfolytában azt figyeli, hogy hogyan dolgozol, még vannak ügyfeleid, emberek, akik számítanak a munkádra, úgyhogy nem érdemes túl sokat eljárni, mert a határidők bánják a dolgot.
 • F: Te döntöd el, mi az amit elvállalsz és mi az, amit nem. Ha olyan munkát kapnál, amelyet, úgy érzed, nem tudnál megfelelően ellátni, vagy nem fizet eleget, egyszerűen csak nemet mondasz rá.
 • U: De azért azt is tartsd észben, hogy nagy a kompetíció és emiatt nem érdemes túlságosan válogatósnak lenni
 • F: Szabadúszóként a világ minden pontjáról lesznek majd megrendelőid
 • U: Ez azt is jelenti egyben, hogy lesz olyan hogy hajnali három órakor kell majd felkelned egy beszélgetés miatt, ha például ausztrál vagy amerikai ügyfeleiddel kell egyeztetned.
 • F: Ha már ismernek és jó nevet szereztél magadnak a munkáddal, idővel elismertté válsz, és egyre nőni fog a bevételed.
 • U: De az is igaz, hogy ez egy instabil jövedelemforrást jelent, arról nem is beszélve, hogy a könyvelésedet is magadnak kell vezetned.

Javasoljuk, hogy ha nem szeretnél rögtön az elején kiégni otthon a géped előtt a sok munkától, érdemes rendszeresen helyszínt cserélned. Osztd fel a munkát részekre és látogass el egy könyvtárba, egy kávézóba, ahol nyugodtan tudsz dolgozni. Remélhetőleg ez majd segíteni fog megtartani a kreativitást és a lelkesedésed.

Mennyit lehet keresni ezzel?

Útmutató szabadúszó karrierhez

Szabadúszóként két lehetőséged van: vagy órabérben dolgozol vagy egy bizonyos munkáért egy bizonyos bért kérsz

Sajnos, mivel az interneten keresztül dolgozol, a fejlődő országok hasonló vállalkozói mindig jóval alacsonyabb árért fogják azt elvállalni, amit te. Úgyhogy ahhoz, hogy megfelelő bevételre tehess szert a munkáddal, reklámoznod kell magad, hogy csakis te vagy az, akit az ügyfélnek választania kell.

Mielőtt ajánlatot tennél egy ügyfélnek, gondold végig, hogy meddig fog pontosan tartani a munka és mennyit szeretnél óránként keresni a munkáddal.

Azt is fontos tudnod, hogy az ügynökségek egy része jutalékot fog levonni tőled, amiért kiközvetített a megrendelőhöz. Így ezt is figyelembe kell venned az árak megállapításakor. Soha ne menj bele abba, hogy megkerülöd az ügynökséget, mert így teret adsz a megrendelőnek, hogy a termék/szolgáltatás átnyújtását követően az ne fizessen semmit.

5 oldal, amely segít az indulásban

Számos oldal segíti a két oldal találkozását. Vannak olyanok, amelyek több területen is nyújtanak szolgáltatást, és vannak, amelyek specializálódtak. A PenzNindzsa.hu pontszám 5 olyan oldalt mutat be, amelyeken érdemes elindulni.

Ez a legnagyobb az ismert szabadúszó oldalak között és több ezer felhasználóval rendelkezik. Az oldal kialakítása meglehetősen felhasználóbarát és rengeteg információt nyújt az egyes pozíciókról. A versenytársak száma is ezen az oldalon a legnagyobb, főleg az első ügyfelek megszerzése nehéz, de miután megszerezted az első néhány pozitív visszajelzést, máris sokkal könnyebben fog menni.

Előnyök: Az oldalon az ügyfelek előre fizetnek, már a megrendelést követően. Persze a pénzt csak azután kapjuk meg, ha a munkát leszállítottuk és az ügyfél kifejezte elégedettségét. Az oldal 8,75% jutalékot von le az összegből.

Hátrányok: Sokan teljesen irreális mennyiségű munkát várnak el igen kevés pénzért cserébe. Ezeket ignorálni kell és csak azokat a munkákat elvállalni, amik az elvárásainknak megfelelően fizetnek.

Ez a 2003-ban alapított oldal főleg az órabéres munkákra specializálódott. Az főleg akkor nagyon jó, ha nem tudjuk előre, mennyi ideig fog tartani egy megbízás, így minden egyes munkával töltött óráért bért kapunk.

Mióta elindult az oldal, több mint 3,6 millió pozíció/megbízás találta meg a gazdáját rajta keresztül, úgyhogy igazán mindenki megtalálhatja a magának valót.

Előnyök: igazságosan ki lesz fizetve minden egyes munkával töltött órád.

Hátrányok: Magas jutalék. Minden teljesített megbízásból 10 % jutalékot von le az oldal.

Nincs más dolgod itt, mint a Facebook fiókoddal regisztrálni, majd a 20 legerősebb kompetenciádat kilistázni, amelyek alapján az oldal állásjavaslatokat küld neked.

Előnyök: a többi oldallal ellentétben a Freelancer.co.uk oldalon láthatod a többi ember profilját és hogy mennyiért dolgoznak, így könnyen versenyképes tudsz maradni.

Hátrányok: Magas jutalék. Minden teljesített megbízásból 13% jutalékot von le az oldal.

Ez egy angol oldal, ahol pontosan láthatod azt, hogy mennyit hajlandó fizetni az ügyfél egy munkáért. Ráadásul nem ritkán elég jól fizető munkákról van szó

Előnyök: Az első 175 font után 15% jutalékot kell fizetned, aztán már csak 3,5 %-ot vonnak le. Ez nem rossz motiváció arra, hogy némi extra munkát vállaljunk el.

Hátrányok: A többi oldallal ellentétben, amelyeken azonnal jelentkezhetsz munkákra, itt ehhez először ki kell töltened egy jelentkezési ívet.

Az utolsó oldal, amit említünk a Fiverr. Ez egy kicsit eltér az eddigiektől, de igen sok lehetőséget kínál kreativitásunk kiélésére. Nagyvonalakban arról van szó, hogy olyan szolgáltatásokat kínálhatunk az oldalon, amelyekért 5 dollár fizetséget kérünk. Például:

 • Mozi trailert készítek 5 dollárért
 • 100 szót alámondok svédül 5 dollárért
 • 500 szót lefordítok angolról dánra 5 dollárért

Rengeteg alternatív munka van itt meghirdetve, érdemes szétnézni egy kis inspiráció kedvéért, mielőtt belevágunk.

A legjobb benne az, hogy bár 5 dollár az alapár, amit megadunk, egy kis extra munkáért adhatunk hozzá még többet. Például 100 szó felmondása 5 dollár, de 200 szónál ez máris 10.

Előnyök: ez az oldal igazán lehetővé teszi, hogy kreatívak legyünk.

Hátrányok: 20% jutalékot vesz el az oldal, így minden megkeresett 5 dollárból csak 4 üti a markunkat.

Mi, az PenzNindzsa.hu-nál összeállítottunk egy részletes útmutatót, hogy hogyan kereshetsz pénzt Fiverr.

5 tipp a jó profilért

A megrendelések megpályázásánál az egyik legfontosabb, hogy az ügyfél számára vonzó profilunk legyen. A profil oldalunkon az ügyfél el tudja olvasni a bemutatkozásunkat, a korábbi ügyfeleink kommentjeit és értékeléseit, és esetleg találhat példamunkákat is.

Szánj rá megfelelő mennyiségű időt, hogy jól alakítsd ki a profilodat. Sokszor ez a döntő tényező az állás odaítélésekor.

Sok helyzettől eltérően itt igenis megengedett az önfényezés. Írd le az összes korábbi munkáltatódat, minden kis apró megbízást említs meg, semmi sem túl jelentéktelen. Ha rendelkezel ajánlásokkal korábbi munkáltatóktól, azt is tüntesd fel. Mutasd a legjobb oldaladat!

Főleg az elején nagyon fontos, hogy a megrendelő mindig értékelje a munkádat. Az első hetekben a legnehezebb munkát találni, utána már sokkal jobban fog menni. Főleg ha lesz egy-két 5 csillagos értékelés az oldaladon.

Nyilván nem releváns megemlíteni, hogy kiválóan zongorázol vagy hogy lefutottad már a maratont, de talán mégis érdemes ezeket is megemlíteni. A legtöbb ügyfél szereti tudni kivel dolgozik és hát egy pár személyes részlet biztosan nem árthat.

Mivel a legtöbb esetben nem fogsz személyesen találkozni az ügyféllel, így az nem is tudhatja, hogy valós személy-e az, akinek a profilját látja az oldalakon. Szerencsére a legtöbb oldal leellenőrzi a végzettségedet és amint ez megvan, egy jó nagy pipa kerül a profilodra, amely azt jelzi az ügyfélnek, hogy nincs mitől tartania. Érdemes teszteket is töltögetned, mint pl. a 40 perces Photoshop teszt, a programozási ismereteik tesztje, szövegszerkesztés stb. A tesztek kitöltése után az eredmény ott lesz az oldaladon, ki tudja, lehet, hogy tiéd lesz a legjobb pont.

Az sem jó, ha egy egész regényt írunk magunkról, mert ezeken biztosan elkattintanak a megrendelők. Értelemszerűen a legrelevánsabb dolgokra kell fókuszálni, így legyünk tömörek és meggyőzőek, hogy az ügyfelek gyorsan tudjanak informálódni a képességeinkről.

Még egy dolog fontos, mielőtt véglegesítenénk a profilunkat: ez pedig a helyesírás, nyelvhelyesség. Főleg, ha a szöveghez kapcsolódó munkákat keresünk, akkor nem kéne hibákat halmozni a szövegeinkben. Egyszerűen nem néz ki jól. Úgyhogy gyerünk, nézzük át még párszor azt a szöveget mielőtt rányomnánk a Mentés gombra.

Kapjuk meg a munkát

Megvan a profil, megvannak azok a területek, amelyeken szeretnénk dolgozni és azt is kitaláltuk már, hogy mennyiért dolgoznánk. És most? Miért te és nem más fogja megszerezni a megbízásokat? Kövesd ezt a 4 tanácsot és biztosan sikerülni fog.

Az ingyenes profilok tipikusan csak limitált számú jelentkezés elküldését teszik lehetővé. Nyilván mondani sem kell, hogy minél több jelentkezést küldünk ki, annál nagyobb az esély, hogy egy vagy több sikeres lesz. Úgyhogy érdemes megnézni, mennyit kóstál egy fizetős profil, a legtöbb esetben ugyanis megérik az árukat.

A hosszú és részletes leírással rendelkező munkák közül válassz. Ez azért lesz jó, mert így azt bizonyíthatod a jelentkezéseddel, hogy elolvastad a részleteket és tisztában vagy a munkával. Soha ne félj kérdezni, ha valami nem világos. Ez ugyanis elköteleződést és érdeklődést mutat a részedről.

Ha rászánsz még 1,5 eurót, akkor a jelentkezések tetejére kerülhetsz a listában. Ez jól jöhet, ha egy igen népszerű pozíciót szeretnénk megpályázni, hiszen így nem lesz eltemetve a jelentkezésünk a többi közé, hanem rögtön az elején fog szerepelni. Statisztikailag kimutatható, hogy ezeket gyakrabban választják a munkaadók.

A legrosszabb, amit tehetsz, ha írsz egy sablont és azt küldöd el mindenhova. A megrendelők ezeket azonnal kiszúrják és már mennek is a kukába. Szánd rá az időt, hogy egyéni szöveggel indulsz a pozícióért, így sokkal nagyobb eséllyel leszel te a befutó és nem más.

Kifizetés

Mikor megvagy a munkával, értelemszerűen fizetést kell kapnod. Számos módja van a kifizetéseknek. Mind a maga előnyével és hátrányával.

Könnyű és gyors módja a kifizetésnek, de sajnos a pénznemek átváltásakor fizetni kell. Ennek ellenére valószínű ez a legjobb mód, mivel 100%-ig biztonságos és igazán felhasználóbarát.

Néhány oldalon lehetőség van direkt kifizetést kérni bankszámlára történő átutalással. Jól hangzik, de sajnos sok esetben a bankok is felszámolnak átutalási költséget.

Bár sokan nem bíznak az internetes banki tranzakciókban és a csekket választják, ez azonban rendkívül időigényes, s emiatt talán nem is a legjobb választás. Gondoljunk csak bele, hogy az bizony idő, míg ideér egy csekk Ausztráliából vagy Amerikából. Ráadásul még a bankba is be kell menjünk, hogy beváltsuk a csekkünket. Mindent összevetve azt mondhatjuk, hogy nem biztonságos és még időrabló is.

Hibák, amiket kerülj el és javaslatok, amiket fogadj meg

Hiába vagyunk szabadúszók, akkor is fizetnünk kell adót. Ha úgy érezzük, nem teljesen értjük az adózás minden pontját, érdemes hivatásos könyvelővel dolgoznunk.

A legtöbb oldal úgy van felépítve, hogy nem lehet egy kifizetést megúszni az ügyfélnek, de azért figyeljünk oda. Mi az, amiben megegyeztünk? Mennyi ideig tart ez a munka? Mennyit fogunk keresni? Bizonyosodjunk meg róla, hogy ezekkel tisztában vagyunk, mielőtt belevágnánk a munkába.

Nyilván mindannyian tudjuk, de azért nem árt ismételni, hogy soha ne menjünk bele olyan dologba, ami illegális. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy illegális-e a dolog, inkább nézzünk utána mielőtt elvállaljuk.

Ha csak egy mintamunkáról van szó, az még belefér, de ennek is vannak határai. Mindig legyünk résen, nehogy a mintából teljes munka legyen nulla bérért.

Vannak olyanok, akik az oldalukon befutó jövedelmekből ajánlanak nekünk néhány százalékot, de ezekbe sose menjünk bele. Az esetek 99%-ában ugyanis ebből nem lesz semmi, aztán meg a megbízó teljesen lenyomozhatatlan lesz.

Kaptál egy jó kis megbízást és ráadásul kiváló ügyféltől? Miért is ne ajánlanál 5-10% kedvezményt a következő megrendelésből, hogy újra téged válasszon? Figyelj oda arra is, hogy pozitív visszajelzést írjon rólad az ügyfél, hogy még többen válasszanak téged a későbbiekben is.

Főleg akkor van ennek jelentősége, ha e-book vagy grafikai munkákról van szó. Ha a nevünk alatt szerepel majd a munka, az azért nem tesz rosszat a reputációnknak sem. Valószínű kevesen fognak belemenni, de azért nem árt megkérdezni.

Miután valószínű sosem fogsz szemtől szemben találkozni az ügyféllel, a Skype, vagy a Dropbox igen hasznosak lehetnek a kommunikáció és a dokumentumok megosztásának megkönnyítése érdekében. A Skype-hoz készült Pamela nevű kiegészítő ráadásul lehetővé teszi, hogy felvedd a beszélgetéseket. Ha komolyan fogod csinálni, a Trello és a Basecamp is jó ötlet lehet.

Ha már eljutottál idáig az olvasásban, valószínűleg sok hasznos információval gazdagodtál és mindened megvan, hogy elkezdd a szabadúszó életpályát. Kéz- és lábtörést!