Hogyan kapj szabadúszó munkát: Az alapvető tudnivalók (2021-as update)

pénzt keresni szabadúszással
„A PénzNindzsa fő célja az olvasók pénzügyi életének a jobbá tétele. Olyan vállalatokkal dolgozunk együtt, akik hasonló elképzeléssel rendelkeznek. Ebben a cikkben megjelenő linkek a partnereinktől származhatnak. Mi így keresünk pénzt.”

Ebből a posztból megtudhatod, hogy miért a szabadúszó munkát javasolja a PénzNindzsa elsőként, ha online munkával szeretnél pénzt keresni. Elmondjuk, hogyan építsd fel a karriered, hogy sikeresen keress, nyerj el és fejezz be szabadúszó munkákat – könnyedén és játszva! Arról is beszélni fogunk hogyan vágj bele a kötetlen munkavégzés eme formájába, így ha mindig is kíváncsi voltál, csak még nem kezdtél bele – mindenképpen olvasd el.

Ninja böngészés

Nehézség

Nehézség alacsony
Alacsony

Idő

Idő alacsony
Alacsony

Jövedelem

Jövedelem közepes
Közepes
freelance jobs
FEJEZET 1

Hogyan keress pénzt szabadúszóként – 10 perc alatt belevághatsz

szabadúszók
FEJEZET 2

Milyen előnyökkel jár,
ha szabadúszó vagy

freelancer
FEJEZET 3

Ki kell lépned a munkahelyedről, hogy szabadúszóként dolgozhass?

freelance jobs
FEJEZET 4

Hogyan találj szuper
szabadúszó munkát

szabadúszó
FEJEZET 5

Mire van szükséged, hogy szabadúszóként tudj dolgozni

freelance jobs
FEJEZET 6

10 pont, hogy sikeres szabadúszóvá válj és kapj szabadúszó munkákat

szabadúszók
FEJEZET 7

Tanuld meg, hogyan szerezz szabadúszó munkát, aminek a segítségével elérheted a vágyott életformát

Ha szeretnél jó pénzt keresni online, a saját főnököd lenni és a világon akárhonnan dolgozni, akkor nincs is jobb megoldás, mint az online munkavégzés. Nap mint nap egyre több ember fedezi ezt fel, és próbál rájönni, hogy hogyan is kerülhetne ő is bele a szabadúszó munkák izgalmas és jövedelmező világába.

És miért is ne tennék?

Néhány egyszerű szabály betartásával GYORSAN a többi szabadúszó fölé emelkedhetsz. Olyan sok ügyfél szeretné majd, hogy neki dolgozz, hogy nem is lesz mindegyikre időd.

És csak egyre jobb lesz:

Szakértőnek fogsz számítani és így akár óránként 70.000 Ft-ot is kérhetsz a munkádért.

A végére pontosan tudni fogod, hogy milyen képességek szükségesek a szabadúszó munkavégzéshez, hogyan szerezd meg az első ügyfeleidet és hogyan növeld az online bevételedet.

FEJEZET 1

Hogyan keress pénzt szabadúszóként - 10 perc alatt belevághatsz

Az a nagyszerű a szabadúszó munkában, hogy GYORSAN elkezdheted. Mi végigmegyünk rajta néhány lépésben a cikkben, de neked mindösszesen csak ennyit kell tenned:

szabadúszó
szabadúszó

Az a nagyszerű a szabadúszó munkában, hogy GYORSAN elkezdheted. Mi végigmegyünk rajta néhány lépésben a cikkben, de neked mindösszesen csak ennyit kell tenned:

1. Regisztrálj online szabadúszó portálokra, mint az Upwork, a Fiverr vagy a Jobsora

2. Töltsd ki megfelelően a profilodat és az egyéb szükséges információkat, hogy megkapd a fizetésed

3. Készen állsz arra, hogy jelentkezz munkákra

Ez kevesebb, mint 10 percet vesz igénybe, ez is az oka annak, hogy a szabadúszó munkavállalás az egyik legnépszerűbb online pénzkereseti forma.

FEJEZET 2

Milyen előnyökkel jár, ha szabadúszó vagy

Szabadúszónak lenni rengeteg elképesztő előnnyel jár:

szabadúszók
szabadúszók

Szabadúszónak lenni rengeteg elképesztő előnnyel jár:

1

Bárhol dolgozhatsz

Talán csodálkozol azon, hogy miért szeretné bárki is tudni, hogy hogyan szerezzen szabadúszó munkát.

A PénzNindzsánál minden az online pénzkeresésről szól. És az online pénzkereséshez – csakúgy, mint a szabadúszó munkához – csak egy számítógép és internet kapcsolat szükséges, így bárhol végezheted a munkát… Lehet az egy kávézó, az otthonod vagy éppen átszelvén a világot akár Párizs is.

Ha már itt tartunk…

2

Utazhatsz munka közben

Amikor már igazán sikeres vagy az online munkában kiválaszthatod, hogy hol szeretnél dolgozni; ott ahol születtél vagy inkább beutazod a világot. Amíg a munkáidat határidőre leadod, az ügyfeleket nem érdekli, hogy egy isztambuli kávézóból dolgozol vagy egy tengerparti bárból Dominikán.

szabadúszóként dolgozni bárhol

3

Extra jövedelmet szerezhetsz a normál béren felül

A legjobb dolog a szabadúszóként végzett munkában, hogy pénzt kereshetsz a normál napi fizetéseden FELÜL.

Adósságod van, amit meg kellene adnod? Félre szeretnél tenni egy nyaralásra? Új játékot szeretnél venni?

A szabadúszóként szerzett jövedelmed felhasználhatod az extra kiadásaid fedezésére.

És mi van akkor, ha nem szereted a főállásodat?

4

Mondj fel a munkahelyeden

Amikor már tudod, hogyan szerezz szabadúszó munkát, egyre több ügyfelet tudsz szerezni és végül lesz elég pénzed, hogy otthagyd a munkahelyedet. Az olvasóink közül sokan már meg is tették ezt, tehát ha ez a te terved is, ne aggódj. 100%-ban lehetséges, és te is meg tudod csinálni!

Azonban álljunk meg egy másodpercre:

Mint ahogy arra a későbbiekben még kitérünk, ez a döntés nem szükségszerű, teljes mértékben tőled függ. Néhányan szeretnének felmondani a munkahelyükön, és a szabadúszó tevékenységként végzett munka nagyszerű lehetőség erre, mások pedig kiegészítő jövedelmet szeretnének a normál fizetésük mellé, ez is könnyen megvalósítható.

5

Úgy dolgozhatsz, ahogy TE szeretnél, az időbeosztástól kezdve a szabadságon és az ügyfeleken át a szerződésekig

Minden ember különböző és mindenkinek megvan a maga módszere a teendők elintézésére: néhányan szeretik a rendszerességet és korán kelő típusok, míg mások utálják a feladatlistákat és inkább éjjel dolgoznak.

Szabadúszóként teljes szabadságod van, eldöntheted, hogy NEKED mi a legjobb. Meghatározhatod, hogy mikor és mennyit dolgozzál: Ha utálsz korán kelni és inkább délig szeretsz aludni, akkor tedd azt. Ha napközben elugranál egy edzésre, mert nem szeretsz 8 órát folyamatosan egy asztalnál ülni, az is teljesen rendben van.

A legjobb dolog szabadúszóként az, hogy a tiéd a döntés hatalma.

És ami még jobb, hogy egy normál állásnál nem cserélheted le a kollégáidat és a főnöködet még akkor sem, ha nem jössz ki velük. Ezzel szemben a szabadúszó munkánál: Panaszkodik az ügyfél? Túl sok probléma van vele? Nagyon fukar?

Semmi gond! Rúgd ki.

Soha többé nem kell beszélned velük. Na, EZ a hatalom.

Most, a munka kezdetén, amikor még nem rendelkezel kapcsolatokkal, nem lesz olyan sok szabadságod, mint később, amikor már magad mögött tudsz jó néhány munkát. De ne aggódj, később a cikkben visszatérünk rá, hogyan szerezz rengeteg ügyfelet, szóval lesz majd, miből válogass.

FEJEZET 3

Ki kell lépned a munkahelyedről, hogy szabadúszóként dolgozhass?

Sok ember gondolkodik azon, hogy vajon fel kell-e adja az állását ahhoz, hogy szabadúszóként dolgozhasson. Mi a PénzNindzsánál a következő állásponton vagyunk: ez teljes mértékben rajtad múlik; végezhetsz szabadúszó munkát éjjel vagy hétvégente is miközben van főállásod, de ki is léphetsz a munkahelyedről és akkor kizárólag ezzel tudsz foglalkozni.

szabadúszók
szabadúszók

Sok ember gondolkodik azon, hogy vajon fel kell-e adja az állását ahhoz, hogy szabadúszóként dolgozhasson. Mi a PénzNindzsánál a következő állásponton vagyunk: ez teljes mértékben rajtad múlik; végezhetsz szabadúszó munkát éjjel vagy hétvégente is miközben van főállásod, de ki is léphetsz a munkahelyedről és akkor kizárólag ezzel tudsz foglalkozni.

Azonban legyél körültekintő: Azt javasoljuk, hogy ha van állásod, akkor a kezdetekkor végezd azt is párhuzamosan mielőtt elkezdenél kizárólag szabadúszóként dolgozni úgy, hogy ezt ezelőtt még soha nem tetted.

3 fő oka van, hogy miért:

Ez tényleg teljes mértékben a te döntésed kell legyen, ám a mi javaslatunk az, hogy szabadúszóként rendelkezz állandó munkákkal és legyen néhány egymást követő hónap, amikor elég pénzt keresel vele. Ennél a pontnál már nincs szükséged a fix állásodra, nyugodtan felmondhatsz! Így biztos lehetsz magadban, hogy mindig képes leszel elegendő pénzt keresni.

Szeretnél plusz pénzt keresni?

Van egy listánk a legjobb Online Pénzkeresési módszerekkel.

Csak annyit kell tenned, hogy kiválasztasz egyet, és el is kezdhetsz pénzt keresni, még ma.

ninja a metrikák ikonnal

Ne küszködj többé anyagilag. Találj módszert rá, hogy akár még ma keress pénzt.

Csatlakozz azokhoz az ezrekhez, akik már megváltoztatták az életüket az online pénzkereséssel…
15+ különböző módszer, mindegyik kipróbált, mindegyik nyereséges.

ninja hulló pénzzel

FEJEZET 4

Hogyan találj szuper szabadúszó munkát

Néhányan amiatt aggódnak, hogy nem fognak találni szabadúszó munkát, mert nem rendelkeznek olyan képzettséggel / szaktudással, amire igény lenne a piacon.

freelance jobs
freelance jobs

Néhányan amiatt aggódnak, hogy nem fognak találni szabadúszó munkát, mert nem rendelkeznek olyan képzettséggel / szaktudással, amire igény lenne a piacon.

Amikor listázzuk azt a RENGETEG dolgot, amit szabadúszóként tehetsz, az emberek általában meglepődnek, pedig biztosak vagyunk benne, hogy te is tudsz olyasvalamit, amiért az emberek fizetnének. Azonban ha mégsem, akkor könnyen megtanulhatsz egyet, és a tudásodat szolgáltatásként eladhatod az ügyfeleknek.

 • Grafikai tervezés
 • E-kereskedelem
 • UI/UX design
 • Képszerkesztés
 • Videó szerkesztés
 • Videó készítés
 • Web design
 • Programozás
 • Animáció készítés
 • Szoftver fejlesztés
 • WordPress lap felépítés
 • Technikai tanácsadás
 • Virtuális asszisztens
 • Átírás
 • Technikai írás
 • Olvasószerkesztés
 • Szövegírás
 • Szellemírás
 • Fordítás
 • Számvitel
 • Könyvelés
 • Online chat ügyfélszolgálat
 • Üzleti konzultáció
 • Excel
 • Hirdetések
 • Marketing tanácsadás
 • Google AdWords
 • PPC
 • SEO
 • SEM
 • Érdeklődő generálás

Találtál valamit a listában, amiben jó vagy és el tudnál kezdeni dolgozni vele? Nagyszerű! Ha nem, akkor pedig könnyen találhatsz olyan online forrást, ami megtanítja neked ezek bármelyikét ingyen vagy nagyon kedvezményes áron.

Íme néhány példa:

webuni

Webuni – Számos témakörben kínál képzéseket – akár ingyen is

pixelgyar

Pixelgyár – Ingyenes webdesign tanfolyamot tartanak; megtanulhatod, hogyan készíts hirdetés- vagy posztképeket, kisebb grafikákat, valamint majd létre tudsz hozni és menedzselni egy WordPress weboldalt!

google adsense

Google Adsense – Az Analytics Akadémia ingyenes online tanfolyamokat kínál az Analytics rendszerrel és egyéb adatelemző eszközökkel kapcsolatban

Ezen kívül a Google-ben is egyszerűen találhatsz RENGETEG lehetőséget, hogy a választott témában tanulj. Még ha nincs is szakképesítésed, ez nem ok arra, hogy ne próbáld ki magad a szabadúszó munkák világában.

FEJEZET 5

Mire van szükséged, hogy szabadúszóként tudj dolgozni

Az a jó hír, hogy nem nehéz a kezdet, hogy szabadúszóvá válj! Alapvetően minden, amire szükséged van egy számítógép, egy internet kapcsolat és a tudásod.

szabadúszók
szabadúszók

Az a jó hír, hogy nem nehéz a kezdet, hogy szabadúszóvá válj! Alapvetően minden, amire szükséged van egy számítógép, egy internet kapcsolat és a tudásod.

Találsz itt még néhány dolgot, amik a segítségedre lesznek a szabadúszók világában:

1

Egy kellemes hely ahol dolgozhatsz

Bár nem egy céges irodából kell dolgoznod, RENDKÍVÜL fontos, hogy egy kellemes helyen dolgozz, ahol kényelmesen érzed magad. Ez lehet az otthonod, egy könyvtár, egy kávézó, egy közösségi iroda vagy akár egy függőágy a tengerparton!

Olyan helyet találj magadnak, ahol úgy érzed, nagyszerű dolgok születhetnek majd. Így leszel elég motivált ahhoz, hogy a legjobb formádat nyújtsd. Nem mellékesen ez az ügyfeleknek is tetszeni fog, ami pedig több ajánlathoz vezet.

szabadúszók

2

Hatékonyság

Bár minden ember különböző, közös érdekük az, hogy a dolgok megfelelően rendeződjenek el.

Ha elkezdesz több ügyféllel zsonglőrködni, különösen úgy, hogy fix állásod is van a szabadúszó munkád mellett, nagyon fontos hatékonyan megszervezni a feladatokat.

Szerencsére készítettünk neked egy cikket arról, hogyan növeld a hatékonyságodat.

3

Eszközök és technikák az idő beosztásához

Nagyon közel áll a hatékonysághoz az időbeosztás.

Meg kell tanulni hogyan oszt szét az idődet a különböző feladatok között, mivel valószínűleg párhuzamosan több szabadúszó munkád is lesz majd.

A felmérések azt mutatják, hogy a napi 8 óra munka túl sok, hogy a dolgozó végig koncentrálni tudjon, ez pedig nem vezet jó minőségű munkához. Kutatások alapján a heti 5 napon át a napi 6 óra munka lenne az ideális.

Azt javasoljuk, hogy tanulmányozd a pomodoro technikát, amivel nagyszerűen nyomon tudod követni az időbeosztásodat és a hatékonyságodat; érdemes elsajátítani, amikor azt tanulod, hogyan keress pénzt szabadúszó munkával. Remek ötlet használni egy naptárat is – lehet ez akár a Google Naptár is.

4

Eszközök és szakértelem a projektmenedzsmenthez

Amikor több határidő, munka, ügyfél zsúfolódik össze, akkor a dolgok könnyen zavarossá válhatnak.

Ezért nagyon fontos, hogy találj egy módot, ahogy a projekteket nyomon követed; milyen tennivalóid vannak, és milyen határidőket kell betartanod.

Nagyon SOK különböző eszköz van, ami a segítségedre lehet ebben, így mindenki megtalálhatja közülük azt, ami a személyiségéhez legjobban illik.

A PénzNindzsa azonban a Basecampot ajánlja. Ez egy ingyenes projektmenedzsment szoftver, nagyszerűen alkalmazható ügyfelekkel való munkára, nem kell folyamatosan ellenőrizni az emaileket, és sok más hasznos kiegészítőt is tartalmaz, mint például naptár, chat box, feladatlista és még sok más.

5

Előrehaladás és fegyelem

Fontos megemlíteni, hogy folyamatos előrehaladás és fegyelem szükséges ahhoz, hogy szabadúszó munkát kapj. Nem várhatod ölbe tett kézzel, hogy jól fizető munkák találjanak meg téged… legalábbis az elején még biztosan nem.

Erre figyelj oda:

Bár könnyű belevágni, és pénzt keresni, de te vagy az, akinek meg kell keresni az ügyfeleket, a munkákat és neked kell megbizonyosodni róla, hogy a munkát megfelelően el is végezted.

Dolgozz a legjobb tudásod szerint, és nagyszerűen fog menni!

FEJEZET 6

10 pont, hogy sikeres szabadúszóvá válj és kapj szabadúszó munkákat

Most, hogy már bemutattuk, hogy mit is jelent szabadúszóként dolgozni, te pedig kitaláltad, hogy miben lennél sikeres, megmutatjuk neked az oda vezető lépcsőfokokat is:

freelance jobs
freelance jobs

Most, hogy már bemutattuk, hogy mit is jelent szabadúszóként dolgozni, te pedig kitaláltad, hogy miben lennél sikeres, megmutatjuk neked az oda vezető lépcsőfokokat is:

1

Fogalmazd meg a céljaidat

Mi a célod, amikor belevágsz a szabadúszóként végzett munkába?

Szeretnél kiegészítésként 25.000 Ft-ot keresni havonta? Szeretnéd, hogy elég pénzt keress ahhoz, hogy a világon bárhol élhess fix állás nélkül? Esetleg egy multimilliárdos cégnél látod magad a jövőben?

Mielőtt belevágsz, ülj le és gondold végig, hol szeretnél tartani 1 vagy 3 hónap múlva; és hol 1- 3- 5 év távlatában. Így sokkal könnyebb lesz megőrizned a motivációdat, tudod, merre tartasz ahelyett, hogy csak sodródnál az árral.

A motiváció a kulcs, és ha megtalálod a siker felé vezető utat, el fogod érni a célodat!

2

Állíts be magadnak egy munkarendet

Szabadúszóként egyszerre (remélhetőleg) több projekted is fog futni, és ezt menedzselni – főként fix állás mellett- nagy kihívást jelenthet.

Nagyon fontos, hogy legyen egy napi rutinod, állíts be magadnak valamilyen munkarendet, hogy tudd, MIKOR kell dolgoznod, és pontosan MELYIK projekten. Meghatározhatod például, hogy minden hétfő és szerda éjjel dolgozol, és még vasárnap 3 órát; vagy ahogy neked megfelel! A lényeg, hogy alakítsd ki és ragaszkodj hozzá!

legutóbbi hírek
A ProfitFarmers néhány hét alatt mintegy 750.000 Ft-ot hozott nekünk.
Szeretnéd te is megtudni, hogyan keress pénzt a ProfitFarmers-szel?
ProfitFarmer jelkártyája
ProfitFarmers: Az online pénzkeresés könnyű módja.
Mi magunk próbáltuk ki, kíváncsi vagy az eredményekre?
Szinte 750.000 Ft nyereség. Kevesebb, mint 25 perc naponta.
Nézd meg az ismertető videót, hogy megtudd te is, hogyan kereshetsz pénzt vele.
3

Keress egy piaci rést

A legtöbb ember túlságosan az általánosságoknál marad, amikor szabadúszó munkára jelentkeznek, mert azt gondolják, hogy így van a legnagyobb esélyük, és így szerezhetik meg a legtöbb ügyfelet.

Valójában éppen az ellenkezője igaz… és ez az oka annak, hogy fontos egy piaci rést találni, amikor belevágsz a szabadúszásba!

A “piaci rés” egyszerűen egy fókusz szektort vagy ügyfelek egy csoportját jelenti. Például ha szabadúszó író vagy, specializálódhatsz randizásra és párkapcsolatokra akár. Szabadúszó webdizájnerként pedig készíthetsz egyedi megjelenést építészmérnököknek például.

Emiatt fontos mindez:

Ha szűkebb területre szakosodsz, az nem azt jelenti, hogy kevesebb ember fog érdeklődni utánad, hanem hogy NAGYON speciális ügyfeleket szerezhetsz, akiket könnyebb meggyőzni arról, hogy veled dolgozzanak… és neked fizessenek. Éppen ez az, amire szükséged van, amikor szabadúszással kezdesz el foglalkozni.

Gondolj rá a következőképpen: Tegyük fel, hogy szeretnéd, ha megnéznék a szívedet, hogy normálisan működik-e. Milyen orvoshoz mész szívesebben? Választhatsz általános orvost, vagy egy specialistát, aki az egész karrierjét azzal töltötte, hogy CSAK szíveket tanulmányozott és vizsgált. Természetesen a szakembert választod! Nagyobb tudással rendelkeznek, és így észreveszik, ha valami gond van, ami nem biztos, hogy hasonlóan alakulna egy általános orvossal, aki nem fókuszál egy adott témára.

Ugyanez igaz arra is, amikor próbálsz remek szabadúszóvá válni. Az ügyfelek sokkal inkább fognak fizetni neked ( akár még TÖBBET is), ha mondjuk email marketingre van szükségük, és te egy olyan szövegíró vagy, aki ezzel a témával kel és fekszik. Kérdezni fognak a tapasztalatodról; ha elmeséled nekik, hogy te mondjuk 10 éve CSAK az email marketingre fókuszálsz, az elképesztően mély benyomást fog tenni rájuk, és úgy fogják érezni, hogy rád bízhatják a munkát. Hasonlítsd össze azzal, ha csak azt tudod mondani, “író vagyok”…

Válassz egy piaci rést és összpontosíts arra, legyen az a szolgáltatásod típusa, vagy a terület, amire koncentrálsz

4

Fontold meg a megfelelő vállalkozási forma indítását

A legtöbb szabadúszó egyéni vállalkozóként dolgozik a saját neve alatt; ez általában legális, de MINDIG egyeztess a könyvelővel, hogy biztosra mehess.

Felmerülhet benned, hogy céget, szervezetet vagy vállalatot alapíts a jogi védelem miatt is.

Ez nem feltétlenül szükséges az induláskor, de ha növekedést tervezel a jövőre nézve – akkor később még jól jöhet

Ismételten, azt javasoljuk, hogy beszélj könyvelővel vagy jogi képviselővel, hogy 100%-ban legálisan vállalhass szabadúszó munkát.

5

Tudd meg, hogyan kell adózni és milyen egyéb kötelezettségeid vannak

Más adózási szabályok vonatkoznak a vállalkozókra és más azokra, akik alkalmazottként dolgoznak egy cégnél. A bevételed függvényében is változhat, lehet, hogy negyedévente kell adóznod, lehet, hogy évente; minden országnak megvan a saját szabályozása.

Néhány országról találhatsz lejjebb információt, de feltétlenül nézz utána a saját országod hatályos törvényeinek. Nem nagy erőfeszítés, viszont nagyon fontos lehet, ha sikeres szabadúszóvá szeretnél válni:

Fontold meg a megfelelő vállalkozási
otthoni munkák

Vezess könyvelést - kövesd nyomon a bevételeket és a kiadásokat; esetleg vegyél fel egy könyvelőt

Amikor szabadúszóvá válsz és elkezdesz magadnak dolgozni, sok adózási kedvezményt igényelhetsz az “üzleti kiadásokhoz” kapcsoltan. Ez sokféle kiadás lehet: az üzemanyag költsége, amikor ügyfélhez mész, szoftver díj és még sok minden más. Sok előnnyel jár, ha átlátod a szabadúszói tevékenységek rendszerét!

Fontos, hogy vezess egy rendszert, ahol regisztrálod a bevételeket (vagy díjakat) ügyfelenként, a kiadásokat, és a szabadúszó munkáért benyújtott számlákat.

A mi javaslatunk a Zoho Invoice, ezzel nyomon követheted a bevételeket és a díjakat hitelkártyához és bankszámlához kapcsolódóan. Küldhetsz vele szép számlát is az ügyfeleknek. Hasznos, ha van egy különálló hitelkártyád, ahol az összes szabadúszó tevékenységhez kapcsolódó kiadás szerepel, és később, ahogy növekszik a cég, egyszerűen csak feltöltöd a kártyát a Zohoba, és exportálod a költségeket. Induláskor pedig simán csak lejegyezheted a kiadásokat a programba.

Ha sok a papír alapú számla, azt javasoljuk, használd a Shoeboxed programot a nyomon követésre. Létrehozhatsz egy képet, amivel digitalizálod a számlát, így megszabadulhatsz a sok papírtól.

Ahogy növekszik a cég érdemes megfontolni egy könyvelő alkalmazását, hiszen egyre több a szabadúszó munka: segíthet neked a havi rendszerezésben, vagy akár az év végi elszámolást is átveheti tőled, megszabadítva ezzel téged rengeteg stressztől.

Ezt is vedd figyelembe:

Tudjuk, hogy a könyvelés unalmas lehet, de mindez RENDKÍVÜL fontos. Minél korábban elvégzed, annál jobb és könnyebb lesz később, amikor növekszik a cég és több pénz áramlik be… Márpedig te több pénzt szeretnél, igaz? Így szépen, rendszerezetten lesznek a papírjaid, mire eljön az adózás ideje, és összességében még pénzt is spórolhatsz!

kérdőív kavalkád

Készíts árazási rendszert és díjszabást

Az egyik leggyakrabban előforduló kérdés, amit a PénzNindzsánál feltesznek nekünk az, hogy hogyan kell beárazni a szabadúszó szolgáltatást. Nehéz eldönteni, hogy “fix” vagy “óradíjas” legyen a munka bérezése; az óradíj esetén a ledolgozott órákat számlázod az ügyfélnek, míg a fix megbízás esetén átalánydíjat kapsz az elvégzett munka után.

Mi KIFEJEZETTEN azt javasoljuk, hogy amikor csak lehetséges, kérj fix bérezést. Mégpedig emiatt:

Az óradíjas elszámolás kész horror lehet: az ügyfél panaszkodhat, hogy valami túl drága lett, vagy túl sok időt töltöttél el vele, és téged is nyomaszthat, hogy mennyi idő alatt végzel.

Ezzel szemben a fix bérezésnél az ügyféllel mind a ketten tudjátok, hogy pontosan mennyibe fog kerülni a munka. Írhatsz megjegyzést a projekthez, hogy az esetlegesen felmerülő plusz munka óradíjjal kerül elszámolásra, de alapvetően ragaszkodj a fix árhoz. Így neked is könnyebb, mert tudod, hogy mennyi pénz fog befolyni az adott munkából, ellenben az óradíjas megbízásoknál előfordulhat, hogy lényegesen kevesebb lesz az összeg, mint amire számítottál. Ez nagyon sok nyomástól és stressztől szabadít meg téged.

Valamint azt is javasoljuk, hogy alakíts ki egy olyan fizetési struktúrát, hogy legalább a munka díjának 50%-át, de inkább 100%-át előre ki kell fizetnie a megbízónak. Így biztos lehetsz benne, hogy komolyan gondolja az ügyfél, és tényleg kifizeti a munkát.

Fontos, hogy ha még kezdő vagy, és kevés tapasztalatod és kapcsolatod van, akkor esetleg olyan alacsonyabb árakat kell megszabnod, amit korrektnek gondolsz, és úgy érzed, megérdemled a munkádért az első ügyfelektől. De ne érezd magad rosszul emiatt! Tudod ez csak egy lépés afelé, hogy nagyszerű szabadúszó munkát kapj, és ahogy többet dolgozol, úgy emelheted majd az árakat is. Róma sem egy nap alatt épült fel.

Azonban ne félj kísérletezni az árakkal: Talán a magasabb árak jobban beválnak neked vagy az alacsonyabbak több ügyfelet hoznak. Melyik vonz jobb megbízókat? Melyik ad leginkább hozzád illő munkát? Minden a kísérletezésről szól, érdemes folyamatában kipróbálni új dolgokat.

otthon végezhető munkák

Tanulj meg ügyfeleket szerezni

Ügyfeleket keresni, találni és megtartani nyilvánvalóan az egyik legfontosabb dolog, ha szabadúszó munkákat szeretnél szerezni, és karriert befutni.

Ha nincs ügyfél, nincs pénz sem.

Azt javasoljuk, hogy kezdj a népszerű szabadúszó portálok egyikén, hozz létre portfóliót és szerezd meg az első ügyfeleket. Íme a 3 legnépszerűbb… kattints, és nézd meg melyikkel hogyan tudod a karriered elindítani.

upwork

Upwork az egyik legnépszerűbb szabadúszó portál, talán itt a legkönnyebb elkezdeni. Egyszerűen csak létrehozol egy profilt, beállítod hogyan szeretnéd megkapni a fizetésedet és már kezdhetsz is

guru

A Guru nagyon hasonló, mint az Upwork, csak kicsit kisebb

fiverr

Fiverr egy olcsóbb szabadúszó oldal, ahol a munkakeresők ún. gig-et tesznek közzé, amiben szolgáltatást kínálnak – általában 1000-1500 Ft körüli áron. Természetesen egy szabadúszónak lehetősége van professzionális munkát is vállalni, több pénzért. Az ügyfelek végignézik a “gig-eket” és megvásárolják közvetlenül a munkavállalótól. Például “ Átírok egy 300 szavas cikket 1500Ft-ért”.

Készítettünk neked egy remek összefoglalót a számodra, amiben minden benne van arról, hogyan szerezz ügyfeleket, érdemes elolvasni!

Azt mindenképpen meg kell még említeni, hogy a munkaszerzéshez kitartás és türelem szükséges, ne riasszon el, ha nem érkezik rögtön számos ügyfél, ahogy nekilátsz keresni. Ez akkor is megtörténhet, ha már tapasztaltabb szabadúszó vagy. Határozz meg egy bizonyos számú munkát, amire naponta vagy hetente szeretnél jelentkezni, és a siker nem marad el.

otthoni munkák

Építs ki magas minőségű online jelenlétet és mutass be mintát korábbi munkáidból

Mindenképpen készíts magadnak egy személyes oldalt, ahol bemutatkozhatsz, mint szabadúszó.

Ha komolyan ezzel szeretnél foglalkozni, akkor lennie kell egy online felületnek, ahol az ügyfelek megtalálnak téged.

A jó hír az, hogy egy WordPress oldalt 10 perc alatt létrehozhatsz magadnak, és így lesz mit bemutatni a potenciális ügyfeleknek. Ez ÓRIÁSI előnyt jelent számodra a többi szabadúszóval szemben, akik vagy nem vették a fáradtságot, hogy létrehozzanak egyet, vagy csak a szabadúszó portálon vannak jelen.

Ezen a személyes oldaladon feltétlenül mutass be néhányat az eddigi munkáid közül (a portfóliódat). Például ha webdizájn a szakterületed, akkor mutasd be a honlapokat, amiket készítettél. Ha író vagy, akkor pedig néhány nagyszerű cikkedet.

Itt találsz sok témát is a személyes portfóliódhoz; ezekkel igazán egyedi, különleges megjelenést kölcsönözhetsz a honlapodnak. Érdemes átnézni a blogindításról készült cikkünket is, sok hasznos információt találsz benne a weboldal indítással kapcsolatban.

otthon végezhető munkák

Gyakorold a meggyőző előadásmódot, valamint ismerd az értékesítés és tárgyalás alapjait

Még ha nagyon introvertált személyiség is vagy, tanulj arról, hogyan beszélj ügyfelekkel telefonon vagy akár személyesen; ez nagy segítséget fog jelenteni, amikor elkezdesz szabadúszó munkákra jelentkezni. Óriási különbséget jelent, ha tudod, hogyan kommunikálj megfelelően, ismered az értékesítés és a tárgyalás alapjait, és tudod, hogyan emeld ki a szolgáltatásod előnyeit.

Eladás alapügyletnek tárgyalás útján

Olvasd el ezt a cikket, hogy megtudd, hogyan kommunikálj és beszélj hatékonyabban.

A tárgyalástechnika alapjainak elsajátítására érdemes elolvasni Frank Bettger könyvét, Az üzletkötés a gyakorlatban címmel. Lépésről lépésre követi az üzletkötés menetét és a sikert eredményező technikákat.

Végül, amikor egy leendő ügyfélnek beszélsz a szolgáltatásaidról, tisztán, érthetően el kell mondjad, hogy mit csinálsz, miért vagy nagyszerű benne, és milyen hasznot húznak ebből ők. Egyre jobban belejössz majd, miközben szabadúszóként dolgozol, de javasoljuk, hogy készíts egy rövid bemutatkozást, az ún. Elevator-pitch a segítségedre lesz ebben.

FEJEZET 7

Tanuld meg, hogyan szerezz szabadúszó munkát, aminek a segítségével elérheted a vágyott életformát

Ennek az útmutatónak a segítségével most már készen állsz rá, hogy találj és elnyerj szabadúszó munkákat, és vedd fel az online jövedelmedet bárhol a világon, legyél független mind pénzügyileg és földrajzilag egyaránt.

freelance jobs
freelance jobs

Ennek az útmutatónak a segítségével most már készen állsz rá, hogy találj és elnyerj szabadúszó munkákat, és vedd fel az online jövedelmedet bárhol a világon, legyél független mind pénzügyileg és földrajzilag egyaránt.

Még MA elkezdhetsz szabadúszóként dolgozni, és a lehetőségek tárháza végtelen: kereshetsz pluszban havonta extra 25.000 vagy 250.000 Ft-ot, sőt akár ennél is többet. Fejlesztheted ezt egészen odáig, hogy teljes állásban csak ezzel foglalkozol, alkalmazottakat veszel fel, majd amikor jól megy a vállalkozás, százmilliókért eladod.

Bár sok részletre kitértünk a cikkben, ne feledd: Ahhoz, hogy belevágj, csupán ennyit kell tenned:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top