Miért van szükséged Bitcoin Pénztárcára?

bitcoin tárca
„A PénzNindzsa fő célja az olvasók pénzügyi életének a jobbá tétele. Olyan vállalatokkal dolgozunk együtt, akik hasonló elképzeléssel rendelkeznek. Ebben a cikkben megjelenő linkek a partnereinktől származhatnak. Mi így keresünk pénzt.”

Bárkinek, aki vásárolni szeretne bitcoint – vagy akár kereskedni vele -, először létre kell hoznia egy bitcoin pénztárcát. De mi is ez a tárca? Pontosan az, aminek hangzik. Egy olyan hely, ahol a digitális valutádat tárolod – éppen úgy, mint ahogyan a készpénzt tárolod abban a tárcában, ami nálad van.

De miért van rá szükséged és hogyan használd? Legfőképpen, mik a lehetőségek és melyik közülük a legjobb?

Ezek a különböző bitcoin pénztárca lehetőségek léteznek:

bitcoin pénztárca

Hardveres pénztárca

bitcoin tárca

Online pénztárca

legjobb bitcoin pénztárca

Offline szoftveres pénztárca

bitcoin pénztárca

Papír pénztárca

A cikkben átnézzük a lehetőségeket, mindegyik előnyeit és hátrányait, valamint megtudhatod, hogy mi melyiket ajánljuk. A végére jól informált leszel a témában és tudni fogod, hogyan tárold a nehezen megkeresett coinokat biztonságosan.

Miért van szükséged bitcoin pénztárcára?

Kezdjük az alapokkal: Bitcoin. A készpénzhez hasonlóan, amit magadnál tartasz a bitcoin is egy valuta, de ellentétben azzal ez nem egy darab papír, amit meg tudsz fogni. A bitcoin egy sor digitális kód (blokklánc) ami értéket képvisel, így a népszerű stock fotók ellenére sem tarthatod a kezedben.

Ha egyszer megérted hogyan működik a bitcoin, egészen könnyű pénzt keresni vele… így nagyon fontos, hogy biztonságosan tárold! A bitcoin kódot, amit mindenféleképpen egy pénztárcában kell tárolni és biztonságban tartani, privát kulcsnak nevezik: Ezek kódok, hasonlóan a publikus kulcshoz. A privát kulcsot feltétlenül biztonságosan kell őrizni, így tudod megvédeni a tulajdonodban lévő bitcoint.

A bitcoin pénztárca nemcsak segít megvédeni a privát kulcsot, de csak ezen keresztül tudsz kriptovalutát vásárolni vagy értékesíteni. Tulajdonképpen ez az első dolog, amivel rendelkezned kell, ha kriptovalutával szeretnél kereskedni.

Több különböző fajtája létezik a bitcoin pénztárcának. Mindegyik más biztonsági szinttel rendelkezik, vannak előnyeik és hátrányaik, és néha más célokra is szolgálnak.

bitcoin pénztárca

Hogyan legyen biztonságban a bitcoinod

Mielőtt belemélyedünk, hogy milyen típusú bitcoin pénztárcák és altcoinok (különböző kriptovaluták) léteznek, beszéljünk először mindenki legnagyobb aggodalmáról: hogyan lehetsz teljes biztonságban?

Bár bitcoinnal nagyszerűen lehet pénzt keresni otthonról, óvatosnak kell lennünk: a tárca típusa nagyban meghatározza azt, hogy mennyire van biztonságban a valutánk. Az online tárcákat és az offline szoftveres tárcákat webfiókban, számítógépen, mobiltelefonon tárolják, ami magasabb kockázatot jelent a hackerek szempontjából.

Másfelől viszont a hardveres pénztárcák megrongálódhatnak, elveszhetnek vagy akár el is lophatják őket. A papír tárcák nem időtállóak és szintén ellophatják vagy elveszíthetjük őket.

Ha azt tervezed, hogy bitcoinba fektetsz vagy növelni szeretnéd a bevételedet, a biztonság a legfontosabb. Íme néhány tanács, amit hasznos észbe tartani

bitcoin tárca

Oszd el

Ne csak egy bitcoin pénztárcád legyen: Legyen egy (vagy kettő) online tárcád, amiben csak limitált mennyiségű bitcoint tartasz, amit mondjuk kereskedésre használsz. Ezen kívül pedig invesztálj egy biztonságosabb pénztárcába is, és tartsd a coinok nagy részét azon. Így ha az egyiket fel is törik, nem veszíted el az összes valutádat.

legjobb bitcoin pénztárca

Titkosítsd

Hogy még biztonságosabbá tedd, ne felejtsd el titkosítani a pénztárcádat. Választhatsz olyan online tárcát, ami rendelkezik titkosítással vagy levédheted a számítógépedet tűzfallal és titkosíthatod a hardveres pénztárcádat is. A 2 szintű azonosítás szintén hozzájárul a nagyobb fokú biztonság eléréséhez!

bitcoin pénztárca

Biztonsági mentés

Készíts biztonsági másolatot a pénztárcádról. Óvd a privát kulcsot és tedd ezt meg rendszeresen! Így ha bármi történik a pénztárcáiddal, van biztonsági másolat, ami segíthet visszaállítani őket. Ezt megteheted úgy, hogy több digitális másolatot hozol létre a kulcsról, vagy akár le is írhatod.

bitcoin tárca

Korlátozott elérés

Ne hagyd, hogy a bitcoin tárcád elérhető helyen legyen, és bárki láthassa. Csak akkor legyen látható, ha egyedül vagy. Bár valószerűtlen, hogy valaki átles a vállad felett és megjegyzi a privát kulcsodat egy pillanat alatt, de ez a módszer is segít csökkenteni a megkeresett coinok elvesztésének kockázatát.

osztó

Bár mindig fennáll annak a veszélye, hogy elveszítsd a bitcoint valahogy, de erre a saját, hagyományos pénzünk esetén is megvan sajnos az esély. A legtöbb, amit tehetsz a tárcád biztonságossá tételéhez az az, ha a megfelelő bitcoin pénztárcát választod és ezen kívül is megteszel mindent, hogy a lehető legjobban biztonságban tartsd azt.

A bitcoin pénztárca típusai és a lehetőségeid

Lássuk akkor a bitcoin pénztárca típusait! Végignézzük az összes típust, az előnyeiket és a hátrányaikat, és olvashatsz javaslatokat is arra, hogy melyik lenne a legjobb bitcoin pénztárca a számodra. Ezek szükségesek, hogy extra jövedelemhez juss a bitcoinnal.

Online pénztárcák

Amikor elkezdesz bitcoinnal foglalkozni, indulásképp létrehozol egy online pénztárcát. Ez online tárolja a bitcoinodat és általában tranzakciók végrehajtásához használják őket. Néhány használható több felületen is (asztali és mobil), és a legtöbb biztosít valamilyen védelmet is, mint például a 2 szintű azonosítás.

Nem ajánlott az összes bitcoint egy online tárcában tárolni, mert ez a legsebezhetőbb hackelés vagy lopás szempontjából. Azonban általános és napi használatra nagyszerű.

A legjobb tipp az online tárcára az, hogy használd úgy, ahogy a pénztárcádat használod a készpénzhez. Nem tartod az összes megtakarításodat a pénztárcádban vagy a hátsó zsebedben, ugye?

De ahhoz elég pénzt tárolsz benne, hogy ételt vegyél, vagy hasonló kisebb tranzakciókat végrehajts vele. Ugyanez a szabály érvényes az online bitcoin pénztárcára is. Az elkölthető bitcoint tárold benne, a többi pedig tartsd egy biztonságosabb tárcában.

A javaslataink:

bitcoin.com

Azok számára, akik kifejezetten bitcoinba szeretnének fektetni, a Bitcoin Wallet a legnyilvánvalóbb választás. Közvetlenül a bitcoin hálózathoz kapcsolódik, ezáltal biztonságosabb a harmadik felet is bevonó opciókhoz képest. Könnyű használni, így kezdők számára is ideális. Mobil verziója is létezik, hogy könnyebben elérhesd a számládat.

caoinbase

A Coinbase az egyik legnépszerűbb bitcoin pénztárca a piacon. Bár ez nem egy népszerűségi verseny, van néhány oka annak, hogy a Coinbase közkedvelt. Az egyik, hogy könnyű használni, ugyanakkor biztonságos is. Használható más altcoinnal is, és különböző piacokkal van összeköttetésben. Tehát, ha azt tervezed, hogy bitcoint vagy más altcoint vásárolsz és belevágsz a kriptovaluta kereskedésbe, akkor ez egy nagyszerű felület számodra.

blockchain

A Blockchain szintén egy remek választás kezdők számára. Könnyen megérthető felület, és számos kriptovalutával használható. Egy biztonsági kockázatot rejt, mégpedig az, hogy nem igényel azonosítást (bár ösztönöz erre), azonban ha most kezded el felfedezni a kriptovaluták és a bitcoin világát, ez egy kiváló felület a tanulásra és a kísérletezésre.

Offline szoftveres pénztárca

Az offline szoftveres tárcák vagy asztali tárcák olyan bitcoin pénztárcák, amelyek közvetlenül a számítógépeden vannak. Nincs szükség internetre ahhoz, hogy elérd őket. Ez egy szoftveres applikáció, amit telepíteni kell, azonban függetlenséget kínál az online tőzsdéktől.

Sokkal biztonságosabb, hiszen az azonosítód, adataid, privát kulcsod mind közvetlenül a számítógépeden található. Kisebb az esély arra is, hogy feltörik, és probléma esetén lehetőséget van a visszaállítására is. Néhány asztali tárca rendelkezik mobil applikációval is.

Nem lehet kijelenteni, hogy ez a tökéletes opció. Mivel bár ez a tárca offline létezik, azért mégiscsak egy szoftver. Ha a számítógépedet vírus támadja meg vagy feltörik, ugyanúgy elveszítheted a bitcoinjaidat. Továbbá, ha a gép megsérül vagy széttörik, elveszítheted a pénztárcádat.

A javaslataink:

electrm

Az Electrum egy olyan asztali pénztárca, ami kompatibilis a Linux, Mac és Windows operációs rendszerrel is. Titkos, ugyanakkor gyors és könnyű használni kezdők és haladók számára is. A legvonzóbb tulajdonsága azonban az, hogy támogatja a hardveres tárcákat is, így készíthetsz biztonsági mentést a pénztárcádról. Végül, még ha a számítógépeddel történne is valami, a helyreállítási folyamatot vészhelyzetek esetén is támogatja.

exodus

Az Exodus egy remek asztali tárca többféle kriptovalutának, kiegészítve néhány biztonsági intézkedéssel és titkosítással. Ezen kívül ingyenes. Nemcsak az egyenlegedet tudod vele kezelni, de át is tudja váltani a kriptovalutáidat.

mycelium

A Mycelium egy csak mobilra fejlesztett tárca, ami jelenleg csak a bitcoint tudja kezelni. Talán nem olyan vonzó, mert nincs asztali verziója, és a felülete kezdők számára nem túl barátságos. Azonban számos érdekes tulajdonságot kínál azok számára, akik magabiztosan tudják kezelni a bitcoin egyenlegüket a mobiljukról.

Hardveres pénztárcák

legjobb bitcoin pénztárca

Ha már rendelkezel, vagy majd a későbbiekben tervezel létrehozni egy bitcoin portfóliót, akkor a legjobb döntés lenne beruházni egy hardveres pénztárcába, amivel a legjobban segítheted a bitcoinjaid biztonságát. A hardveres pénztárcák speciális külső meghajtók, amiken teljesen offline tárolhatod a coinokat. Ezt a módszert hideg tárolásnak nevezik.

A működése hasonló egy USB meghajtóhoz vagy egy külső merevlemezhez, a rajta található tartalom eléréséhez csatlakoztatni kell egy számítógéphez vagy mobil eszközhöz. Ezután utalhatsz át róla valutát az online tárcádba, majd pedig ismét szétkapcsolod őket.

A hardveres pénztárca lehet egy külső merevlemez is, de létezik speciális hardveres pénztárca, ami kifejezetten bitcoin és egyéb kriptovaluta tárolására van kialakítva. Ennek az ára 25.000 Ft körül mozog pénztárcánként, de ha a biztonságot veszed figyelembe, akkor megéri.

Ennek a tárcának a legnagyobb előnye az, hogy ez az egyik legbiztonságosabb bitcoin pénztárca típus. Az egyetlen veszély az, hogy elhasználódik vagy elveszik, esetleg ellopják. Tehát vigyázz a hardveres pénztárcádra!

A javaslataink:

ledger

Népszerű a bitcoin pénztárcák között, biztonságos, megfizethető és sokat nyújt a hardveres pénztárcák között. Hasonlít egy USB meghajtóhoz, de van kijelzője, ahol jóváhagyhatod a tranzakciókat, 2 szintű azonosítást kér, és pin kóddal lehet lezárni. A benne található hardver védett szabotázs ellen. A Ledger Nano egy kitűnő és biztonságos választás bárkinek, aki egy jól védett, diszkréten hordozható bitcoin pénztárcát keres.

trezor

A Trezor szintén egy népszerű és biztonságos választás a hardveres pénztárcák között. Némileg drágább, mint a Ledger Nano, ezért egy kicsivel nagyobb befektetést igényel. Kompatibilis néhány asztali vagy offline tárcával is, így ez egy remek biztonsági verzió lehet.

keepkey

Ez a tárca kicsivel a Ledger Nano és a Trezor után került bevezetésre, de ez is egy nagyon biztonságos lehetőség. Az eszközön a Ledger Nanoénál nagyobb kijelző található. Emiatt kínál néhány extra biztonsági szolgáltatást, amit a korábbi kettő nem.

Papír pénztárcák

Egy másik biztonságos és teljesen offline verziója a bitcoin pénztárcának a papír tárca. Ez tulajdonképpen a pénztárcád kinyomtatott verziója. Hogyan is biztonságos ez? Ezt nehéz elmagyarázni, de ez egy nagyon diszkrét módja a tárcád tárolásának, hiszen nem tudnak sérülni a fájlok és nem tudják feltörni őket.

De természetesen mivel a teljesen offline bitcoin pénztárca papírból készül, nagyon sérülékeny. Ha ezt a módszert választod, akkor feltétlenül tedd tűz-és vízállóvá a pénztárcádat. Végül tegyél meg mindent azért, hogy ne veszítsd el! Ha valaki megszerzi a papír pénztárcádat, könnyedén hozzáférhet a bitcoinjaidhoz.

A javaslataink:

bitcoinpaperwallet

BitcoinPaperWallet

Ez egy felhasználóbarát verzió azok számára, akik papír tárcát választanak. Nem kerül semmibe létrehozni egyet, azonban vannak választható biztonsági kiegészítők hozzá, amikért fizetni kell. Támogatást is biztosít, ha a papír tárca létrehozása során valamilyen problémába ütközöl.

bitaddress

BitAddress

Ezt egy kicsit bonyolultabb használni, ha még soha nem volt papír tárcád korábban. Nem olyan intuitív, mint a BitcoinPaperWallet, de teljes szabadságot biztosít neked a papír tárcád létrehozásához. Mielőtt ezt választod fontos, hogy alaposan tanuld meg, hogyan kell használni egy papír pénztárcát.

Összegzés: A legjobb ajánlatunk a számodra

Nos, most már te is tudod, hogy mi a bitcoin pénztárca és hogyan használd. Kétségkívül van néhány típusa a bitcoin pénztárcának és lehet, hogy nehéz kiválasztani a számodra legmegfelelőbbet.

bitcoin pénztárcaA vagyonod és a befektetésed védelme érdekében a legfőbb ajánlatunk az, hogy vásárolj egy offline pénztárcát, mint a Ledger Nano. Végül úgyis lesz majd egy online bitcoin pénztárcád is a tranzakciók végrehajtásához, de nem szükséges a megtakarításodat azon tárolni. Legfőképpen, ha olyan kriptovalutát szeretnél használni a befektetésedhez, mint a bitcoin, menj biztosra, és vedd meg a legbiztonságosabb pénztárcát.

Az extra tippünk: Ha azon gondolkozol, hogyan kezd el feltölteni a pénztárcádat, és egy alternatív módot keresel a bitcoin szerzésre, akkor azt javasoljuk, végezz el olyan apró kis feladatokat, amiért cserébe bitcoinnal fizetnek. Ilyen például az applikációk tesztelése, online f+elmérések kitöltése, vagy honlapok látogatása.

Összegezve attól függ, hogy melyik a legjobb döntés, hogy mit szeretnél a bitcoinnal csinálni, mennyi van a birtokodban és mennyire fontos, hogy biztonságban tárold őket. Az mindegy, hogy éppen most vágsz-e bele, vagy egyike vagy a bitcoin milliomosoknak, bizonyosodj meg róla, hogy a coinjaid biztonságban vannak!

Mi összeállítottuk neked ezt az útmutatót a különböző lehetőségekről, innentől rajtad múlik, hogy kiválaszd a számodra legmegfelelőbb bitcoin pénztárcát, és eldöntsd, hogy milyen messzire mész el a jövőbeli bitcoin vagyonod érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top