Bitcoin Vásárlás Biztonságosan

bitcoin vásárlás
„A PénzNindzsa fő célja az olvasók pénzügyi életének a jobbá tétele. Olyan vállalatokkal dolgozunk együtt, akik hasonló elképzeléssel rendelkeznek. Ebben a cikkben megjelenő linkek a partnereinktől származhatnak. Mi így keresünk pénzt.”

Még ha kezdő is vagy a kriptovaluták világában, a bitcoin vásárlás Magyarországon meglehetősen egyszerű. Persze nem állíthatsz oda bármely sarki fűszereshez azzal, hogy “bitcoint vennék“, de léteznek olyan online piacok és tőzsdék, ahol vásárolhatsz, értékesíthetsz bitcoint és kereskedhetsz is vele könnyedén. A legtöbbnek egyszerű a kezelőfelülete, felhasználóbarát kezdők és haladók számára egyaránt. Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan vidd véghez a bitcoin vásárlást biztonságosan.

A bitcoin vásárlás folyamata

A bitcoin egy digitális valuta, amivel ugyanúgy lehet kereskedni, mint a készpénzzel, ami a tárcánkban van. Ami megkülönbözteti a hagyományos valutától az az, hogy ez decentralizált és peer-to-peer hálózatban működik blokklánc technológiával.

A hagyományos valuta tranzakcióit és gyártását egy központi hatóság irányítja, mint például az államkincstár. A peer-to-peer technológia bárki számára lehetővé teszi, hogy részt vegyen a tranzakciók titkosságának biztosításában és a visszaigazolásában. Emiatt egyetlen ember vagy szervezet sem gyakorolhat hatalmat felette.

Íme egy összefoglaló a bitcoin vásárlásról:

bitcoin vásárlás paypal

Hozz létre egy bitcoin pénztárcát

bitcoin vásárlás magyarországon

Válassz egy tőzsdét, vagy akár többet is, amit használni szeretnél. Népszerű választás a Coinbase, a Bitfinex, és a Kraken

bitcoin vásárlás

Válaszd ki a fizetési módot, mint például VISA, hitelkártya vagy PayPal.

bitcoin vásárlás paypal

Válaszd ki a vásárlási módot: a Piaci ár vagy a Limitáras megbízás. A Piaci ár (Market Price) verzióval a legjobb piaci árfolyamon vásárolhatsz, közvetlenül a megbízás leadása után. A Limitáras megbízással (Limit Order) ki kell választani egy maximum árat, amit hajlandó vagy fizetni érte és a megbízásod addig nem kerül teljesítésre, amíg egy ajánlat el nem éri a kívánt árfolyamot.

Most, hogy már tudod mi az a bitcoin és ismered a vásárlási folyamatot, menjünk bele jobban a részletekbe:

1

Hozz létre egy bitcoin pénztárcát

bitcoin vásárlás

Ha bitcoinnal szeretnél online pénzt keresni, egy bitcoin pénztárcára lesz szükséged. Mi is az? Egy olyan tárca, ahol a megvásárolt bitcoinokat tárolod – csakúgy, mint egy fizikai pénztárca, ami talán most is a zsebedben vagy a táskádban van. De papírpénz helyett a bitcoin pénztárca a privát kulcsodat tartalmazza, amivel tranzakciókat hajthatsz végre.

A privát kulcs egy kódsorozat, ami – összhangban a nyilvános kulccsal – engedélyezi a tulajdonodban lévő bitcoinokkal történő tranzakciót. Természetesen a privát kulcsot meg kell védeni, így egy biztonságos bitcoin pénztárca nagyon fontos.

Több különböző típusú pénztárca létezik: online, offline, hardver és papír alapú tárca. Mindegyik különböző szintű biztonsággal rendelkezik, így különböző igényeknek felelnek meg. Ugyanez a szabály vonatkozik a más típusú kriptovalutával való kereskedésre is.

Bevett gyakorlat, hogy ha sok bitcoinnal tervezel kereskedni, akkor érdemes befektetni egy biztonságosabb tárcába, és a vagyonod nagy részét azon tárolni, egy kis részét pedig az online tárcában, ami fedezi a vásárlási, eladási, kereskedési igényeket.

Ha valóban bitcoint szeretnél vásárolni, akkor javasoljuk, hogy olvasd el a részletes útmutatónkat a bitcoin pénztárcákról itt.

2

Válassz egy tőzsdét vagy egy online piacot… akár többet is!

bitcoin vásárlás paypal

Amint beállítottad a bitcoin pénztárcádat, tőzsdét kell választanod. Itt tudsz bitcoint vásárolni dollárért, euróért, vagy más hagyományos valutáért cserébe. Ajánlott a saját valutádért vásárolni bitcoint.

Van néhány népszerű bitcoin tőzsde felület, ami nemzetközileg működik; íme a 3 legnépszerűbb:

bitcoin vásárlás magyarországon
Coinbase
bitcoin vásárlás
Bitfinex
bitcoin vásárlás paypal
Kraken

Létezik még több egyéb tőzsde is, más-más tulajdonságokkal. Fontos észben tartani, hogy nem mindegyik tőzsde használja az összes altcoint (alternatív kriptovaluták, mint a litecoin és az ethereum) a piacon, mégpedig azért, mert túl sok van belőlük. Azok, amik szerepelnek, valószínűleg a tömeg igénye miatt kerültek be. Nem szokatlan, ha valaki több bitcoin tőzsdeegyenleggel rendelkezik, ha érdeklődik a kevésbé népszerű, de erős altcoinok iránt.

Amint kiválasztottad a szimpatikus tőzsdét, csináld végig a regisztrációs folyamatot. Esetleg azonosítási folyamatra is szükség lesz a biztonság érdekében. Ha van rá lehetőség, akkor ajánljuk a 2 szintű személyazonosítást az extra védelem miatt.

3

Vásárolj bitcoint

bitcoin vásárlás magyarországon

Itt a saját valutáddal vásárolhatsz bitcoint. Néhány tőzsde ezt csak a személyazonosság igazolása után engedi biztonsági okokból. Ezután több lehetőséged is lesz bitcoin vásárlásra, történhet átutalással, készpénzzel, hitelkártyával, de a bitcoin vásárlás Paypal fizetési móddal is történhet.

Mindössze annyit kell tenned, hogy az általad választott bitcoin felületet összekapcsolod a bankszámláddal.

Ezután 2 lehetőséged van:

bitcoin vásárlás magyarországon

Megvásárolod “Piaci” áron (Market Price)

A tőzsdei felület a legjobb elérhető áron fogja megvásárolni a bitcoinodat.

bitcoin vásárlás

“Limitáras megbízást” adsz (Limit Order)

Ennél meg kell jelölni azt az árat, amit hajlandó vagy fizetni meghatározott számú bitcoinért, ezután pedig várni kell, amíg ez megjelenik. Ez eltarthat egy kis ideig attól függően, hogy milyen magas vagy alacsony a beállított összeg.

Amikor a megbízásod teljesítésre került, a bitcoin összeg automatikusan az online pénztárcádba kerül, ahol akár csak tárolhatod, vagy kereskedhetsz is vele! Így működik a bitcoin vásárlás! Azért említjük ilyen gyakran a bitcoint a pénzügyi blogunkon, mert nagyon egyszerű elkezdeni a vele való munkát!

Megjegyzés: Más módon is lehetőséged van bitcoint szerezni, például kitölthetsz fizetett felméréseket.

Hogyan működik a bitcoin?

A bitcoin a jövő új és ígéretes kriptovalutájaként nagyon megosztja a modern világot. De honnan származik, miért ilyen népszerű és hogyan működik?

Nézzük, hogyan is létezhet a bitcoin:

Mi a blokklánc technológia?

bitcoin vásárlás magyarországon

Minden, amiről eddig beszéltünk a blokklánc technológiának köszönhető, ami egy nyilvános főkönyvként funkcionál. Ez azt jelenti, hogy az összes bitcoinnal végrehajtott tranzakció mindenki számára látható, és megváltoztathatatlan kódokból áll. A peer-to-peer technológiának köszönhetően sok ember dolgozik a közösségekben azért, hogy megerősítse a blokklánc tranzakciókat, így létrehozva egy egyedi biztonsági rendszert.

Esetleg felmerül benned, hogy ez nem teszi-e sebezhetőbbé a hackerek és a támadások szempontjából, de elmondhatjuk, hogy ez nagyon biztonságos. A decentralizált rendszer azt jelenti, hogy emberek milliói dolgoznak a blokklánc biztonságán a világ minden tájáról és igazán nehéz lenne kárt tenni ebben a technológiában.

Hogyan jönnek létre a bitcoinok?

Mint korábban is említettük, a blokklánc technológia biztonságát a peer-to-peer rendszeren keresztül irányított decentralizált rendszer jelenti. A valóságban ez egy ún. Bitcoin bányászat nevű folyamaton keresztül történik, ahol egy vagy több speciális számítógép erősíti meg a tranzakciókat. Sok online munkát a bitcoin bányászok iránti igény hívott életre.

Mivel több bitcoin bányász dolgozik a tranzakciók összehasonlításán és megerősítésén, ez tulajdonképpen egy verseny, hogy ki igazolja vissza elsőként a tranzakciókat. Az első bányász, aki megerősíti a tranzakciót, létrehoz egy új blokkot, ami végérvényesen hozzáadódik a blokklánchoz, így generálva egy kódot, ami egy új bitcoin jutalom a bányász részére.

A bitcoinról, kriptovalutáról és a kormányokról

bitcoin vásárlás paypal

Bár a bitcoin és a kriptovaluták egy decentralizált rendszerbe tartoznak, ami nem vonható kormányzati hatáskör alá, ez nem jelenti azt, hogy mentes lenne minden szabályozás alól. Többféle okkal magyarázható, hogy egyre több ország vezet be valamilyen szabályozást a bitcoinra és a kriptovalutákra, vagy egyenesen megtiltja a használatukat.

Azonban ne egy jó vagy egy rossz dologként gondolj erre.

Bár a bitcoin és a kriptovaluták hírneve szárnyal, de rejtenek kockázatokat azok számára, akik kellő körültekintés nélkül ugranak bele ebbe a világba. Fontos, hogy ne vágj bele túl korán, csak mert izgatott vagy a gyors pénzszerzés lehetősége miatt, és ne fektess be mindent egyszerre. Tulajdonképpen az összes új szabály azért van, hogy megvédje az embereket a csalásoktól. Ez lehet akár a kormány módszere arra, hogy szabályozás alá vonjon egy olyan rendszert, ami eddig mentes volt tőle.

Ettől függetlenül ellenőrizni kell a szóban forgó ország szabályozását a bitcoinra és egyéb kriptovalutákra volnatkozóan, hogy a bitcoin befektetés ne ütközzön akadályokba.

Végül néhány dolog, amit jó észben tartani bitcoin vásárlás esetén

bitcoin vásárlás paypal

Gondolj a tőzsdei díjakra

Amint megtanulod a bitcoin befektetés mikéntjét, és kiválasztod, hogy melyik bitcoin tőzsdét szeretnéd használni, van még egy dolog, amit érdemes észben tartani, mégpedig azt, hogy szinte mindig van egy tőzsdei díj. Győződj meg róla, hogy ezek nem túl magasak. Ki szeretne 25.000 Ft-ot fizetni egy 100.000 Ft-os bitcoin vásárlásra? Általában bitcoinban van megadva, így érdemes átszámolni, hogy az összeg megfelelő-e számodra.

bitcoin vásárlás magyarországon

Figyeld a piacot

Egy fontos figyelmeztetés van a bitcoin vásárlást tervezők számára, mégpedig az, hogy mindig figyelni kell a piacot. A bitcoin értéke a hagyományos valutákkal szemben nagy mértékben változott az elmúlt évben, így van, aki egyik napról a másikra milliomos lett, más pedig gyorsan csődbe ment. Természetesen a cél a bitcoin befektetésből származó pénzszerzés, így fontos éber figyelmet fordítani a piacra és a bitcoin értékére.

Kezdetnek valószínűleg csak 1 bitcoin töredékét tudod megvásárolni, hacsak nincs sok százezer forintod egy egész bitcoin vásárlására. Azonban ha az ára leesik, akkor a bitcoin értékéből veszítenél a hagyományos valutáddal szemben. Tehát tanulj sokat a körültekintő bitcoin vásárlásról, és kövesd nyomon a piac hullámzását.

bitcoin vásárlás

Keress megtekinthető könyvvizsgálati információkat

Figyelmet kell fordítani arra, hogy megbízható tőzsdei felületet találj; erre egy nagyszerű mód az, ha megnézed, mennyire engednek rálátást a forgalomra. Ez azt jelenti, hogy a választott platform közzéteszi-e a könyvvizsgálati információkat.

Így bizonyíthatják, hogy a felület törvényes és megbízható a bitcoin kereskedők számára.

Ez tartalmazhat tranzakciós díjakat, utalási díjakat és más egyebet is. Ha egy tőzsdei felület nem bocsátja rendelkezésre ezeket az információkat, akkor az egy nagy figyelmeztető jel, hogy nem egy megbízható platformmal van dolgod.

bitcoin vásárlás

Gondolj a biztonságra

Nem számít, hogy egy tőzsdei platform mennyit invesztál a kereskedés és a tranzakciók biztonságába, mindig veszélyben lesznek egyszerűen amiatt, hogy egy online vállalkozásról van szó. Ez rád is vonatkozik, amikor hozzákapcsolod a bitcoin pénztárcádat a kereskedési felülethez, vagy bitcoint vásárolva megadod a banki adataidat, vagy éppen visszaváltod hagyományos valutára.

Tegyél extra biztonsági lépéseket, amikor információt csatolsz a bitcoin tárcádhoz vagy a tőzsdei felülethez. Változtass gyakran jelszavat és használj 2 szintű azonosítást. Használj offline tárcát és készíts gyakran biztonsági mentést.

A bitcoinról és a bitcoin vásárlásról tanulni új és izgalmas kaland sokak számára. Ahogy a világ halad előre a bitcoin vásárlás körültekintő ismerete a mindennapi élet része lehet a jövőben! A bitcoin pénztárca beállítása és a bitcoin vásárlás a tőzsdei felületről igazán könnyű. Csupán egy kis ismeret és kutatás szükséges hozzá.

Most, hogy tudod hogyan működik a bitcoin vásárlás, gyerünk, fedezd fel, mi mindent tehetsz az újdonsült kriptovalutáddal!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top