Bitcoin vs Ethereum [Az útmutató]

ethereum vs bitcoin
„A PénzNindzsa fő célja az olvasók pénzügyi életének a jobbá tétele. Olyan vállalatokkal dolgozunk együtt, akik hasonló elképzeléssel rendelkeznek. Ebben a cikkben megjelenő linkek a partnereinktől származhatnak. Mi így keresünk pénzt.”

A bitcoin és az ethereum a két legnagyobb név a kriptovaluták között. Mindkettőt lehet vásárolni, eladni vagy akár kereskedni velük. De mik is ezek és mit tudnak felmutatni egymás ellen? Mi a különbség közöttük? Nézzük meg, mit lehet felfedezni a bitcoin vs ethereum összehasonlítás világában.

Bitcoin vs Ethereum: Áttekintés

A rövid válasz arra, hogy melyik jobb az, hogy mindkettő sikeres és érdemes a befektetésre, megvannak mindkettő előnyei és hátrányai is, melyeket összefoglaltunk ebben a táblázatban:

BITCOIN (BTC)
bitcoin vs ethereum
ETHEREUM (ETH)
ethereum vs bitcoin
Bevezetve2009. január2015. július
Létrehozó“Satoshi Nakamoto”Vitalik Buterin, Joseph Lubin, Gavin Wood, stb.
ValutaCoinToken
Ellátás módjaDeflációs (beállított összeg) Inflációs (nincs beállított összeg)
Kibocsátott coin határ21 millió BTC18 millió ETH évente
Új token kibocsátás üteme10 percenként10-20 másodpercenként
Blokk jutalomMinden 210.000. blokk után feleződik5 ETH / új blokk
Kezdeti jutalom50 BTC5 ETH
Jelenlegi jutalom12.5 BTC5 ETH
Legkisebb egység1 Satoshi = 0.00000001 BTC1 Wei = 0.000000000000000001 ETH
Hagyományos pénzbeli értéke1 BTC = 2 millió Ft (2018. július)1 ETH = 100.000 Ft (2018. július)
FelhasználásTermékek és szolgáltatások vásárlása, értékesítése; érték tárolásaAz ethereum blokkláncban dApp (decentralizált app) létrehozására kialakítva
CélEgy működő digitális valuta, ami versenyképes a hagyományos valutákkal (USD, Euro) és az arany alappal szemben. Az okos szerződés létrehozásának megkönnyítésére létrehozott token.

osztó

A bitcoin vs ethereum összehasonlítás során felmerül az a probléma, hogy nem azért hozták létre őket, hogy egymással versenyezzenek, mert mindkettő a kriptovaluták különböző kategóriájába tartozik.

A bitcoin rugalmasabb abban a tekintetben, hogy termékekkel és szolgáltatásokkal lehet vele kereskedni. A 21 millió maximálisan kibocsátható coinjával szűkösséget érzékeltet, ami felviheti a bitcoin árát. 

Lehet, hogy nem a leggyorsabb és a legjobb blokklánc technológiával működik, de ez az első és leghíresebb kriptovaluta.

Fontos, hogy a bitcoin még mindig nagy hullámokat kavar a pénzügyi és a technológiai iparágak területén, és úgy tűnik, marad is még egy ideig. 

Annak ellenére, hogy a pénzügyi guruk mit mondanak a bitcoin ellen, egyértelmű, hogy a mögötte álló blokklánc technológia teszi olyan izgalmas befektetéssé, és egyúttal győztessé, ha a bitcoin vs ethereum versenyt nézzük.

ethereum vs bitcoin
bitcoin vs ethereum

Másfelől az ethereum az okos szerződések és a decentralizált világ új applikációinak fejlesztését segíti. 

Nincs olyan magas piaci értéke, de a technológiája hihetetlenül izgalmas a fejlesztők és a világ országai számára. 

Továbbá a maximális kibocsátási határ nélküli ethereumnak rengeteg lehetősége van fejlődni.

Bár a bitcoin vs ethereum összehasonlítást a bitcoin nyeri jelenleg, amikor a kriptovaluták online pénzkeresési lehetőségeit vesszük figyelembe, azonban nincs okunk kételkedni benne, hogy ez a helyzet hamarosan fordulni fog.

A bitcoin tulajdonságai, előnyök és hátrányok

Alapítva: 2009. január

Megalapító: Satoshi Nakamoto

A bitcoin volt a legelsőként létrehozott kriptovaluta és eredetileg arra tervezték, hogy az olyan beruházások, mint az arany-alapú befektetések vagy a hagyományos valuta vetélytársa legyen. A bitcoin sikere az alapjául szolgáló blokklánc technológia miatt jöhetett létre.

Napi tranzakciók digitális valutával történő lebonyolítására tervezték, és ez a blokklánc technológia a világ minden táján élő fejlesztők és befektetők érdeklődést felkeltette.

A blokklánc egy digitális főkönyvként funkcionál, ami minden egyes bitcoin tranzakcióról egy kitörölhetetlen bejegyzést készít. Ez a főkönyv titkosított és hacker-biztos a bitcoin bányászok peer-to-peer technológiájának köszönhetően. 

A bányászok a világ minden tájáról megerősítik és biztonságban tartják a bitcoin tranzakciókat.

Fontos megjegyezni, hogy a bitcoin és az ethereum is blokklánc vagy ahhoz hasonló technológián alapul.

bitcoin vs ethereum

A bitcoin a kezdetek óta rendelkezik előre meghatározott maximálisan kibocsátható 21 millió coinnal, melyet fokozatosan bocsát ki a nyilvánosság számára. 

Ellentétben a hagyományos valuta modelljével – ahol inflációs modell szerint pénz hozható létre –, a bitcoin deflációs álláspontot képvisel.

Ha szeretnénk pénzt keresni bitcoinnal és figyelembe vesszük a bitcoin vs ethereum vitát, akkor a legfőbb hátrány a bitcoin számláján a tranzakciós idővel van összefüggésben: más kriptovalutákhoz hasonlítva, mint például az Ethereum, a bitcoinnál akár 10 percig is tarthat egy ügylet, míg ez utóbbi esetében ez csupán néhány másodperc.

Az ethereum tulajdonságai, előnyei, hátrányai

Létrehozva: 2015. július

Megalapítók: Vitalik Buterin, Joseph Lubin, Gavin Wood, stb

Az ethereum nagyban különbözik a bitcointól, hiszen ezt nem csupán termékek és szolgáltatások értékesítésére és eladására tervezték. Az ethereum egy másfajta infrastruktúrára épült, amely az okos szerződésekre és az elosztott, decentralizált alkalmazásokra épül. 

Ez túlmutat azon, amit a bitcoin tud, hiszen így ez nem csak egy platform, hanem egy programozási nyelv is.

Ez azt jelenti, ha ethereumot szeretnél vásárolni és előrelátóan az ethert választod, azt használhatod decentralizált applikáció és okos szerződés létrehozására is. Ugyancsak segíthet az erőforrások szétosztásában, amelyek az alkalmazások futtatásához szükségesek. 

A bitcoinnal ellentétben az ethereum inflációs rendszert használ, és nincsen beállított felső határ a kibocsátásokat illetően. Ehelyett nagyságrendileg 18 millió ethert bocsátanak ki a nyilvánosság számára évente.

bitcoin vs ethereum

Az ethereum egyik előnye, hogy a bitcoin blokklánc modelljét alapul véve fejlesztette azt tovább a saját maga számára, így az ether mögött húzódó technológia sokkal gyorsabb tranzakciókra képes (mindössze néhány másodperc), mint a bitcoin. 

Fontos megemlíteni, hogy az ethereum rendszerhez olyan saját programozási nyelvet is készítettek a fejlesztők, mint a Solidity. Ez segít a fejlesztőknek kiépíteni és publikálni applikációkat az ethereum felületén.

Hátránya, hogy az ethereum jelenleg nem rendelkezik olyan piaci értékkel, mint a bitcoin, bár kijelenthetjük, hogy elsöprő erejű a kriptovaluta világ számára. 

Jelenleg “csupán” néhány tízezer forint az értéke egy ethernek, szemben a bitcoin millión felüli árával, persze ez még változhat a jövőben.

A bitcoin és/vagy ethereum alkalmas befektetésre vagy bányászatra?

Igen! Bár fontos szem előtt tartani, hogy mind a bitcoin, mind az ethereum más-más céllal jöttek létre, azért mind a kettő kriptovaluta. Vásárolhatsz, eladhatsz bitcoint és ethereumot; vagy akár kereskedhetsz is velük, de bányászhatod is őket. A piaci értékeik nagyon eltérőek jelenleg, de ez nem riasztja el a befektetőket.

 Ha bizonytalan vagy benne, hogy a bitcoinba fektess inkább vagy az ethereumba, miért is ne választanád mind a kettőt?

De mi a helyzet az ethereum bányászatával? Ugyanolyan, mint a bitcoiné? Nem egészen; bányászhatod az egyiket vagy akár mind a kettőt is, ha a technológiai fejlődés részese szeretnél lenni, vagy szeretnél befektetni is.

Azonban 2 dologgal fontos tisztában lenned:

bitcoin vs ethereum

Használj Bitcoin kalkulátort vagy Ethereum kalkulátort annak megállapításához, hogy vajon az önálló bányászat vagy a csatlakozás egy bányász közösséghez meghozza-e a várt megtérülést, és megéri-e az idődet egyáltalán erre fordítani.

ethereum vs bitcoin

Csak jó eredményekkel rendelkező megbízható bányász közösséghez csatlakozz, különben könnyen átverés vagy illegális tevékenység áldozata lehetsz.

A szimpla befektetéssel összehasonlítva a bányászat nem egy olyan tevékenység, amit könnyen, egyedül végezhetsz otthon a számítógépeden. Ehelyett sok erre a célra kiépített számítógépet és állandó áramellátást igényel a tranzakciók biztosításához és megerősítéséhez szükséges algoritmusok futtatásához.

Ha érdekel a bitcoin vagy az etherum bányászat, akkor azt javasoljuk, hogy csatlakozz egy bányász csoporthoz, akik mind hozzájárulnak a sikeres bányászathoz valamivel, legyen az feldolgozási teljesítmény, tárhely vagy bármi más, ami a sikeres bányászathoz szükséges. 

Amikor a csoport sikeresen megerősít egy blokkot a blokkáncban, mindannyian részesültök egy meghatározott számú bitcoinban vagy ethereumban, ami egyenlően kerül elosztásra a tagok között.

Összegző gondolatok

bitcoin vs ethereum

Ha a kriptovaluták világában szeretnél pénzt keresni, akkor óriási előnyök és fenntartások szerepelnek mind a bitcoin mind az ethereum oldalán. 

Akár a magasabb piaci értéket akár a különböző technológiát vesszük figyelembe a bitcoin vs ethereum vita valószínűleg még folytatódni fog egy ideig.

Tehát jobban megéri az egyikbe fektetni, mint a másikba?

Nos… ha a bitcoin befektetés érdekel, akkor emlékezz arra, hogy ez egy nagyobb likviditású kriptovaluta, könnyebb vásárolni, értékesíteni, kereskedni vele. Ez azonban azt is jelenti, hogy az értéke gyorsan emelkedhet vagy csökkenhet a piaci igényeknek megfelelően.

De azt is tartsuk észben, hogy a kriptovaluták úttörőjeként erős benyomást hagyott a pénzügyi és technológiai iparágban. Ha a fentebb említett főbb tulajdonságai közül valamelyik érdekel, akkor számodra a bitcoin vs ethereum csata győztese egyértelműen a bitcoin.

Másrészről az ethereum vs bitcoin összevetésben az ethereum a nyertes, ha a decentralizált app és az okos szerződés fontos számodra. 

Továbbá ez a tökéletes választás, ha olyan kriptovalutát keresel, ami még csak ezután fog szárnyra kapni.

A benne rejlő fejlődési potenciált figyelembe véve, könnyen lehet, hogy az ethereum a következő nagy dobás, amibe érdemes befektetni.  Ha ilyen kihívásra vagy befektetésre vágysz, akkor az ethereum a tökéletes választás.

Tehát minden a saját személyes céljaidtól és preferenciáidtól függ. Mint ahogy az összeállításunk elején is említettük, nem azért jöttek létre, hogy egymással ellenfelei legyenek, hiszen más célokat szolgálnak.

Ezért összességében a bitcoin vs ethereum verseny győztese egyértelműen TE vagy, a hozzáértő, jól informált befektető, aki mindkét megoldásra nyitott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top