Litecoin vs Bitcoin – Az Útmutató

litecoin vs bitcoin
„A PénzNindzsa fő célja az olvasók pénzügyi életének a jobbá tétele. Olyan vállalatokkal dolgozunk együtt, akik hasonló elképzeléssel rendelkeznek. Ebben a cikkben megjelenő linkek a partnereinktől származhatnak. Mi így keresünk pénzt.”

Ha érdekel a kriptovaluta virágzó világa, talán már magad is botlottál bele olyan vitába, amely a Litecoin vs Bitcoin ügyében folyt. Először persze neked is a kriptovaluta világa körüli zsongás tűnt fel, amikor a Bitcoin neve be lett dobva a köztudatba; erről szóltak a hírek, a közösségi média, és talán még a családtagjaid, barátaid is foglalkoztak vele.

Azonban nem csak a bitcoin az egyetlen létező coin. Tulajdonképpen több száz megvásárolható kriptovaluta létezik. Az egyik ilyen a kevéssé ismert, de nagyon megalapozott kriptovaluta a Litecoin.

És vajon a litecoin vs bitcoin összehasonlításban mit tudnak felmutatni egymás ellen? Ebben a cikkben összehasonlítjuk a kettőt, és megmutatjuk, miben lehet jobb a litecoin a bitcoinnál, főként az extra bevételszerzés lehetőségének tekintetében.

A kriptovaluták háttere

Nehéz lehet eligazodni a kriptovaluták világában, eldönteni, hogy melyiket vásároljuk meg, hogyan keressünk vele pénzt, és összességében mibe érdemes befektetni. Nem ugyanolyan mindegyik? Nem ugyanolyan az összes, mint a bitcoin?

Abszolút nem. Amikor az online pénzkeresés a cél, mindegyik kriptovaluta más célt szolgál és más közönség számára készült – mindegyik egy kicsit másként működik.

Ez a kriptovaluták mögött húzódó technológia miatt van így, például ha a bitcoin vs litecoin összehasonlítást nézzük, akkor mindkettő a blokklánc technológián alapul, de az egyik kicsit gyorsabb, vagy például fejlesztési célokra is lehet használni és így tovább.

Igen, mindegyik kriptovaluta vásárolható, értékesíthető, bányászható akármelyiket is választjuk.

Ami azonban megkülönbözteti az egyiket a másiktól, az röviden összefoglalva a technológiája és a tervezett használata.

Hogyan is néz ki a bitcoin vs litecoin összehasonlítás? Hasonlóan hangzik a nevük és úgy tűnik, ugyanazt a célt is szolgálják. Ez így is van! Nézzük meg, hogy melyik milyen is tulajdonképpen, mi különbözteti meg őket egymástól, és egy egyik vajon jobb-e, mint a másik.

litecoin vs bitcoin

Litecoin vs Bitcoin: Melyik a jobb?

Ebben a táblázatban összefoglaljuk a litecoin vs bitcoin elemzést:

BITCOIN (BTC)
bitcoin vs litecoin
LITECOIN (LTC)
litecoin vs bitcoin
Kibocsátva2009. január2011. október
Megalkotó“Satoshi Nakamoto”Charles Lee
EllátásDeflációs (beállított összeg)Deflációs (beállított összeg)
Coinok maximális száma21 millió BTC84 millió LTC
Új token kibocsátás gyakorisága10 perc2.5 perc
Blokk jutalom részletekFelére csökken minden 210,000. blokk utánFelére csökken minden 840,000. blokk után
Kezdeti jutalom50 BTC / Blokk50 LTC / Blokk
Jelenlegi blokk jutalom12.5 BTC / Blokk25 LTC / Blokk
Legkisebb egység1 Satoshi = 0.00000001 BTC1 Litoshis = 0.000000001 LTC
Hagyományos valuta értéke1 BTC = 2.1 millió Ft (2018. július)1 LTC = 21.000 Ft (2018. július)
HasználhatóságTermékek és szolgáltatások vásárlása és értékesítése éppúgy, mint értékmegőrzés, befektetés.Termékek és szolgáltatások vásárlása és értékesítése éppúgy, mint értékmegőrzés, befektetés.
CélEgy működő digitális valuta, ami versenyképes a hagyományos valutákkal (USD, Euro) és az arany alappal szemben. Egy működő digitális valuta, ami versenyképes a hagyományos valutákkal (USD, Euro) és az arany alappal szemben.
AlgoritmusSHA-256Scrypt

A bitcoin tulajdonságai

Alapítva: 2009. január

Létrehozó: Satoshi Nakamoto

bitcoin vs litecoin

A bitcoin volt az első kriptovaluta, amit létrehoztak és piacra bocsátottak 2009. januárjában. Az volt a cél, hogy a hagyományos valuták (dollár, euró) digitális helyettesítője legyen. A nagy sikere miatt a bitcoin lehet a kriptovaluták alapja (szorosan őt követi az Ethereum). Bár több megbízható alappal rendelkező kriptovaluta is létezik, azok általában az “altcoinok” csoportjába tartoznak.

Ami különlegessé teszi a bitcoint az az, hogy blokklánc technológiára épül, ami decentralizált és központi szervezetektől függetlenül működik. A blokklánc technológia kriptográfiával működik, létrehozva egy állandó, biztonságos és szabotázs-biztos nyilvános főkönyvet a blokkokból. Emiatt a bitcoin mögött található blokklánc tényleg forradalmi, hiszen ez az első sikeres kísérlet egy teljesen digitális decentralizált valuta létrehozására.

A blokklánc peer-to-peer modellje teszi lehetővé, hogy ha valaki rendelkezik a megfelelő erőforrásokkal, akkor hozzá tudjon járulni a rendszer megerősítéséhez és biztonságossá tételéhez – legyen ez az erőforrás feldolgozási teljesítmény, számítógépek, raktár, tárolás vagy bármi egyéb. Ennek eredményeképpen emberek százai kezdtek el bitcoint bányászni (bitcoin bányászok) és hoztak létre erős számítógépekkel felszerelt bányászfarmokat raktárakban például, és kezdtek el együtt dolgozni a világ minden tájáról egy közös cél érdekében.

Hasonlóan a hagyományos valutához a coinjaidat egy bitcoin pénztárcában tudod tárolni - mint ahogyan a papírpénzt a hagyományos tárcádban tartanád.

A bitcoin 21 millió coint fog kibocsátani összesen a bevezetése óta. A deflációs beállítása miatt nem lehet több coint gyártani, ha mind a 21 milliót kibocsátották.

A blokklánc technológia sikere teszi a bitcoint olyan vonzóvá és ígéretessé a jövőre nézve. Pénzügyi befektetők, fejlesztők, kódfejtők és mindenki, akit érdekel a pénzügy és a technológia közelről nyomon követi a bitcoint és annak folyamatát!

Ha a litecoin vs bitcoin összehasonlítást nézzük, a bitcoin nagy előnye, hogy ez volt az első – és mégis a legjobban megalapozott – sikeres kriptovaluta a piacon, aminek a sikere (és nyilvánossága) vezetett a piaci érték kezdetihez képest nagyobb mértékű növekedéséhez.

A legmagasabb értéke (eddig) 2017. decemberében volt, amikor 1 bitcoin több, mint 5 millió forintot ért. Azóta ez lecsökkent, de 1,5 millió forint körüli értéken maradt, ami mutatja, hogy továbbra is nagy rá a kereslet.

Van hátulütője is annak, hogy a bitcoin az első kriptovaluta a piacon, ez pedig a tranzakciós idő. Ideális esetben a bitcoin tranzakcióknak legfeljebb csak néhány percig kellene tartaniuk, ha valaki vásárol vagy kereskedik vele. Jelenleg ez akár 10 percig is eltarthat.

Biztosan van, akinek ez nem jelent problémát, más kriptovalutáknál (például a Litecoinnál) azonban ez csak 2-3 percet vesz igénybe.

Mi a helyzet a Litecoinnal?

Established: October 2011

Creator(s): Charles Lee

A litecoin nagyon hasonlít a bitcoinra, de javított az elődje negatívumain. Bár sok ember a bitcoinnal szeretne pénzt keresni, a litecoin remek alternatívának bizonyul. 2011-ben hozták létre, így volt néhány éve arra, hogy a bitcoin blokklánc technológiáját továbbfejlesztve létrehozzon egy gyorsabb és jobb kriptovalutát.

Ha a bitcoin vs litecoin összehasonlítást vesszük figyelembe, akkor sajnos ez még nem vált alapvető kriptovalutává, de ez az egyik legrégebben alapított és legnépszerűbb altcoin a piacon manapság. A csúcspont körüli értéke 100.000 Ft/ 1 Litecoin volt. 2018. júliusában pedig átlagosan 40.000 Ft/ 1 Litecoin volt az értéke.

Mi különbözteti meg a bitcointól?

bitcoin vs litecoin

84 millió kibocsátható coin

A bitcoin 21 millió kibocsátható coinjához képest a litecoin jelentősen nagyobb mennyiséget fog tudni rendelkezésre bocsátani. A bitcoinhoz hasonlóan deflációs modellen alapul, így 84 millió coin után már nem fog tudni többet előállítani.

litecoin vs bitcoin

Gyorsabb feldolgozási teljesítmény

A bitcoin blokklánc technológiája a feldolgozóerő szükségességén alapul. Bár az eredeti terv az volt, hogy bárki bányászhasson akár otthonról is bitcoint, a nagy feldolgozási teljesítmény szükségessége oda vezetett, hogy mára kifejezetten bitcoin bányászatra beállított speciális számítógépek szükségesek hozzá.

A litecoinnak pedig nagy sebességű véletlen hozzáférésű memória az alapja. Ez két dolgot jelent:

osztó

Bár ezek a tulajdonságok vonzóak, azért van hátulütője is. A gyorsabb tranzakciók könnyen ún. “elárvult blokkokhoz” vezethetnek: ez akkor következhet be, ha egyszerre két bányász ugyanazt a blokkot hozza létre. Ez gyakrabban előfordul a litecoinnál, mint a bitcoinnál a tranzakció sebessége miatt; és ez a hátránya a litecoin blokklánc technológiájának.

Konklúzió - Ki a győztes?

Összefoglalva, ez tehát a bitcoin vs litecoin összehasonlítás eredménye:

bitcoin vs litecoin

Bitcoin:

Litecoin:
osztó

Melyik a jobb? Ez sok mindentől függ, erre nincsen egyértelmű válasz, mindkettő rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal is.

Azt azonban fontos tudni: ha befektetést tervezel, semmi akadálya sincs annak, hogy mindkettőbe befektess.

 A legsikeresebb befektetők megosztják a tőkéjüket. Sok ember rendelkezik a kriptovaluta-befektetők közül bitcoinnal, litecoinnal, bitcoin cash-el, ripple-el és talán még sok mással is.

Tehát az utolsó gondolatok a litecoin vs bitcoin elemzéshez: mindkettő vonzó, jó hírnévvel rendelkező befektetési lehetőség, rengeteg fejlődési lehetőséggel. Akár az egyiket, akár a másikat, vagy esetleg akár mindkettőt választod, ha pontos befektetési stratégiával és célokkal rendelkezel, akkor biztosan profitálni fogsz a kriptovaluták világában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top