Ripple vs Bitcoin: Az Egyik Jobb, Mint a Másik?

bitcoin
„A PénzNindzsa fő célja az olvasók pénzügyi életének a jobbá tétele. Olyan vállalatokkal dolgozunk együtt, akik hasonló elképzeléssel rendelkeznek. Ebben a cikkben megjelenő linkek a partnereinktől származhatnak. Mi így keresünk pénzt.”

A kriptovaluta egyre inkább jelen van az életünkben. Mostanra, miután annyi figyelem irányult rá, már biztosan ismered a bitcoint is. De gondolkodtál valaha is azon, hogy miként viszonyul a többi altcoinhoz? Szerinted hogy alakulna egy ripple vs bitcoin összehasonlítás?

Az elmúlt néhány évben bemutattak néhány új kriptovalutát, mint a bitcoin cash és a ripple. Természetesen nem rendelkeznek ugyanolyan értékkel (még), azonban ez csak a történet egyik fele.

Ebben a cikkben megnézzük hogyan alakult ki a bitcoin és a ripple, milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek, valamint átnézzük, melyik lehet jobb stratégia számodra.

Ripple vs Bitcoin összehasonlítás

BITCOIN (BTC)
bitcoin vs ripple
RIPPLE (XRP)
ripple vs bitcoin
Kibocsátás éve20082012
LeírásA világ legismertebb kriptovalutájaGyorsabb fizetési folyamattal és centralizáltabb megközelítéssel rendelkezik a banki cserék irányában
Maximális kibocsátás21 millió21 milliárd
Létrehozó(k)Satoshi NakamotoArthur Britto, David Schwartz, Ryan Fugger
Bányászható?IgenNem
Kriptovaluta típusaCoinToken
DíjakVáltozó, maximálisan 7000 Ft tranzakciónkéntÁltalában kevesebb, mint 150 Ft tranzakciónként
Blokk időintervallumokLegalább 10 percÁtlagban 3.5 másodperc
Adatvédelem, biztonságNagyon védett és biztonságosTöbbnyire védett, nem annyira titkos a centralizáltság miatt
Blokklánc protokollA munka igazolása, minden tranzakció dokumentált, azonban lassúA helyesség igazolása, kevésbé alapos, de gyorsabb

Mi a bitcoin?

A bitcoin a legelterjedtebb kriptovaluta, ami egy virtuális fizetőeszközt jelent, de mégsem tartozik egyetlen olyan cég vagy márka alá sem, mint például az elektronikus kereskedelmi és pénzügyi szolgáltatást nyújtó PayPal vagy a Skrill. 

A bitcoinok a felhasználók ‘tulajdonában” vannak, és az egyik ok, ami miatt a felhasználók előszeretettel fektetnek bele az, hogy a bankoktól és a vállalatoktól függetlenül működik.

Jelenlegi értéke alapján 1 bitcoin több mint 1,5 millió forintot ér.

A bitcoint 2009-ban alapították és az induláskori értéke közel volt a nullához, gyakorlatilag csak jelképes ára volt. A feljegyzések szerint egy Satoshi Nakamoto nevű személy hozta létre a bitcoin kriptovalutát, de nem ez volt az első digitális pénz technológia.

Amikor a bitcoin vs ripple összehasonlítást nézzük, az átláthatóság és a hírnév nagyon fontos. Ezeket tekintjük a legfőbb érvnek, amikor pénzt szeretnénk keresni bitcoinnal.

ripple

Az eredeti felhasználó (aki lehetett egy álnevet használó vagy névtelenséget választó csoport is) 50 bitcoinnal kezdett és beállította az algoritmust egy meghatározott számú bitcoin kibocsátására, hogy így tartsa fenn az értékét.

Az alapító Nakamoto egymillió bitcoint bányászott ki magának az idő elteltével, majd eltűnt a nyilvánosság elől. A Bitcoin Alapítványt ezután egy fejlesztő, Gavin Andresen vezette, majd végül az ár kialakítása után tranzakciók milliói kerültek be a “blokklánc” nevű virtuális főkönyvbe.

A felhasználók még mindig “bányászhatnak” bitcoint amennyiben magas felszereltségű számítógéppel rendelkeznek, és új bitcoin tranzakciókat adnak a blokklánc főkönyvhöz. Minden blokk egy fájlra utal, amiben megtalálhatóak a megfrissebb tranzakciók adatai.

Amikor a csomópontod elsőként tudja megoldani egy új tranzakció hitelesítését, az új blokk hozzáadásával új bitcoinokat generálsz – a jutalmadat, amely 12,5 bitcoin jelenleg.

Ez a szám azonban lassan csökken, az algoritmus programozása szerint nagyjából négyévente megfeleződik. Ez nagyban különbözik a ripple-től annak teljesen más megközelítése miatt.

Egy napon az összes bitcoint kibányásszák, és feltehetőleg – hacsak nem szól közbe kormányzati beavatkozás – a bitcoin értékének növekedése még inkább felgyorsul. Kivéve persze, ha valami rosszul alakul – ami sok elemző szerint bekövetkezhet –; ez még érdekesebbé teszi a ripple vs bitcoin összehasonlítást.

Mi az a ripple?

A ripple megalapítója a Ripple Labs cég volt, 2012-ben hozták létre a kriptovalutát nem sokkal a bitcoin után. A ripplepay folytatása volt, Ryan Fugger webfejlesztő hozta létre, akinek mindig is az volt a célja, hogy egy praktikus csere rendszert alakítson ki a kanadai tartományban, ahol élt.

Bár a bitcoin és a ripple rendszer is nyílt forráskódú, ám jelentős különbségek vannak a bányászat és a kereskedelem folyamatában is.

A ripple-t gyakran a bitcoin ellenfeleként vagy akár egy vele egyenrangú coinként emlegetik, bár ez a globális kereskedelmi rendszerben született meg és centralizáltabban közelít a kriptovaluta elmélethez.

A profi bitcoin felhasználók gyakran felhozzák egy ripple vs bitcoin összehasonlításban, hogy ez tulajdonképpen egy “előbányászott” kriptovaluta, és nem foglalja magában új egység bányászatát, mivel mindent feldolgoz és csupán néhány érvényesítési pontot használ a tranzakció igazolásához.

A legfőbb előnye, hogy országhatárokon átnyúló fizetési rendszerével rendkívül könnyű vele online pénzt keresni, míg a díjai alacsonyak maradnak. Néhány bank is támogatja, így téve lehetővé a könnyebb centralizációt.

Olvasd el a cikkünket kifejezetten arról, hogy ki fogadja el a bitcoin tranzakciókat.

bitcoin vs ripple

Mik tehát a fő különbségek – ripple vs bitcoin

Bitcoin

ripple vs bitcoin
bitcoin vs ripple

Ripple

Melyikbe érdemes befektetni?

Ha bölcsen szeretnénk bitcoinba fektetni, a helyes döntés meghozatala meglehetősen összetett kérdés lehet (ám jövedelmező is).

A fő ellenérv a bitcoin ellen, hogy nincs valódi értéke, csupán a nagy médiafelhajtás gerjesztette ár. Bármelyik pillanatban mélypontra eshet, vagy akár kormányzati ellenállásba ütközhet.

Ha csak ezt vesszük figyelembe, a ripple vs bitcoin összehasonlításnak egyértelmű győztese van. Ugyanakkor a Piac és Profit szerint a Goldman Sachs új vezérigazgatója arról beszélt, hogy alkalmazkodniuk kell az új piaci körülményekhez, és hogy már vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a befektetési bank bitcoinnal és más kriptovalutákkal is bővítse a portfólióját.

A ripple minden információt nyomon követ, amíg a bitcoin kifejezetten anonim; ez is lehet az oka annak, hogy olyan nagymértékű kereskedelmi többlettel múlja felül a ripple-t.

Érdekes, hogy annak ellenére sem olyan ismert és általánosságban elfogadott a ripple, hogy nagyobb mértékben centralizált a bitcoinnál. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy a pénztárcák között is nagyobb a választási lehetőség a bitcoin esetében.

ripple vs bitcoin

A ripple vs bitcoin elemzésben fontos megemlíteni, hogy bár sok stratéga a bitcoinon túl is gondolkozik, a széleskörű népszerűséget azonban még nem szerezte meg. A ripple jobb választás a bankokkal való kapcsolatra – még világszinten is –, amíg a bitcoin inkább még mindig egy “rendszeren kívüli” lehetőség.

Manapság, ebben a technológiai társadalomban egyszerűbb otthonról pénzt keresni, mint valaha, de vajon melyikkel tudsz többet keresni: ripple vs bitcoin; vagy használd mindkettőt? A bitcoinbazis.hu szerint a bányászott bitcoin blokkért

12,5 bitcoin jár, ami körülbelül 1,7 millió forintot jelent coinonként.

Természetesen a bányászathoz szükség van egy csapatra vagy egy célnak megfelelő bányászfarmra, ami megmagyarázza, miért nem vágnak bele sokan egyedül, hiszen a csoportos együttműködés gyorsabb teljesítményt és kölcsönös előnyöket eredményez.

A ripple-lel nincsen kimondott bányászat, de lehetőség van a ripple értékébe fektetni, amely nagy eséllyel szárnyalni fog néhány éven belül, amikor a bitcoin már elvesztette a lendületét.

Ripple vs bitcoin: ki a győztes? Nem egyszerű az összehasonlítás, mintha egy almát próbálnánk a naranccsal összevetni. Végül is mindkettő kriptovaluta, de nagy különbség van a hozzájutás módja, a használat és a pénzkeresés módja között. Csak az idő fogja megmondani, melyik lesz a győztes, de az biztos, hogy a kriptovaluta több formájába egyszerre befektetni még mindig a legjobb stratégia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top