Kriptovaluta Pénztárca: Így Hozd Létre a Sajátodat

legjobb kriptovaluta pénztárca
„A PénzNindzsa fő célja az olvasók pénzügyi életének a jobbá tétele. Olyan vállalatokkal dolgozunk együtt, akik hasonló elképzeléssel rendelkeznek. Ebben a cikkben megjelenő linkek a partnereinktől származhatnak. Mi így keresünk pénzt.”
A kriptovaluta pénztárcára mindenkinek szüksége van, aki részt szeretne venni a kripto piacon, a hétköznapi felhasználótól a komoly kereskedőkig és befektetőkig. A kriptovaluta pénztárca arra való, hogy biztonságban és elérhető közelségben tudd a digitális valutádat – csakúgy, mint az igazi pénztárca esetében. Ha nincs pénztárca – nincs kripto. Ebben a cikkben eláruljuk miért is van szükséged egyre, milyen lehetőségek közül választhatsz, és hogyan állítsd be magadnak. Teszteltük a legjobbakat, így miután elolvasod a cikket, pontosan tudod majd, hogy melyik passzol leginkább az igényeidhez.

Mi a kriptovaluta pénztárca?

A kriptovaluta pénztárca a bitcoin, litecoin és más kriptovaluták biztonságos tárolására szolgáló eszköz. Szükséged van egy tárcára ahhoz, hogy használni tudd a kiválasztott digitális valutát.

A sikeres tranzakciók végrehajtásához szükség van egy nyilvános és egy privát kulcsra. Utóbbi egy hosszú alfanumerikus kód, ami a tranzakciót engedélyezi.

Ehhez persze a nyilvános kulcs is szükséges, amit a másik fél használ a tranzakció indításához.

A kriptovaluta tulajdonosa ezután a saját privát kulcsával engedélyezi a tranzakciót. Ezt követően pedig az ügylet hozzáadódik egy blokklánchoz.

A kriptovaluta pénztárca tehát biztonságban tartja a pénzünket. Ha elfelejted vagy elveszíted a privát kulcsodat, nem tudsz hozzáférni a kriptovalutádhoz. Ha meghekkelik vagy ellopják a belépéshez szükséges adatokat, elveszíted a tulajdonodban lévő valutát!

Miért van szükség pénztárcára?

Egyrészt mert ebbe érkezik a választott kriptovaluta, másrészt pedig azért, mert ez a biztonság egy formájaként is funkcionál – hasonlóan a bankhoz.

Eltérően a hagyományos pénztárcától a kripto tárcákkal könnyebb akárhonnan – akár otthonról pénzt keresni. Ezen kívül a valuta tárolásához sem szükséges, hogy a helyi bankot felkeresd.

Mivel a kriptovaluták decentralizált alapon működnek, a birtoklásuk egyet jelent azzal, hogy jobban az irányításod alá tartozik az, hogy hogyan tárolod és véded a befektetésedet.

Akkor is szükséged lesz pénztárcára, ha:

Végül a tárca azt is biztosítja, hogy ha fizetésként kapsz kriptovalutát, kijelölheted, hogy pontosan hova kerüljön a bevételed.

Tehát milyen típusú tárcák lesznek a segítségedre? Melyiket a legjobb használni? Ássunk egy kicsit a dolgok mélyére…

kriptovaluta

A különböző pénztárcák

A kriptovaluta pénztárcáknak 4 fajtája van:

Mindegyik más biztonsági szinttel rendelkezik, lehet online és/vagy offline attól függően, hogy milyet szeretnél használni. Végignézzük az összes típust és olvashatsz néhány hasznos javaslatot is!

kriptovaluta pénztárca

Online pénztárca

Elhelyezkedés

Online

2 szintű
azonosítás

Választható

Visszaállítási
lehetőség

Választható

Kockázat

Hekkelés

Amikor elkezdesz kriptovaluta vásárlással foglalkozni, indulásképp létrehozol egy online pénztárcát és kipróbálod, hogyan keress pénzt online.

Általában az online pénztárcák célja, hogy legyen hol számontartani a tranzakciókat. Létezhetnek olyan online pénztárcák is, amelyek különböző platformokon is használhatóak, hogy mozgathassunk kriptovalutát online pénztárából offline asztali pénztárcába.

Biztonsági okok miatt a legtöbb esetben választhatunk 2-lépcsős hitelesítést is. Mindezen tényezők miatt az online pénztárca a tökéletes választás az általános tranzakciók lebonyolítására.

Ritka ugyan, de mivel az online pénztárca van a legjobban kitéve annak, hogy hekkelés áldozata lesz, ilyen esetben elveszíthetjük a rajta tárolt kriptovalutát.

Ha bele szeretnéd vetni magad a kriptovaluta befektetésbe és vásárlásba, erősen ajánlott befektetni egy offline vagy hardveres pénztárcába is az online pénztárca mellé. Így a kriptovaluta nagy részét biztonságos helyen tárolhatjuk, és csak annyit tárolunk az online pénztárcában, amennyit épp el szeretnénk költeni.

Javaslat:

coinbase
A legjobb választás: Coinbase

A Coinbase az egyik legnépszerűbb bitcoin pénztárca. Megvan az oka, hogy ilyen népszerű: könnyű használni, ugyanakkor nagyon biztonságos is.

Ezek mellett sok fajta kriptovalutát támogat és hozzáférést biztosít a Coinbase bróker tőzsdéhez. Ez egyszerűvé teszi a piaci tranzakciók mozgatását az online pénztárcákba.

coinpayments
Coinpayments

Coinpayments egy sokrétű online pénztárca, ami körülbelül 700-féle kriptovalutát képes tárolni. Az egyik vonzó funkció, hogy használhatjuk a Coinpayments-et termékek online vásárlására is.

Említésre méltó a kiemelkedő biztonság és még mobilpénztárcaként is használható. Annak ellenére, hogy online pénztárca, a kriptovaluta pénztárca applikáció mobilos funkciója vonzó hibriddé teszi a Coinpayments-et amelyet bárhonnan elérünk.

osztó
legjobb kriptovaluta pénztárca

Offline szoftveres pénztárca

Elhelyezkedés

Számítógépes program/applikáció

2 szintű
azonosítás

Választható

Visszaállítási
lehetőség

Választható

Kockázat

Virus

Asztali pénztárcának is hívják, ezek a kriptovaluta pénztárcák olyan típusú szoftverek, amelyek telepíthetők. Offline pénztárcának nevezzük, mert le tudjuk tölteni a kriptovalutánkat az online pénztárcából az offline szoftveres pénztárcánkba és használni tudjuk internet kapcsolat nélkül. Nem kell, hogy kapcsolatban legyen bármilyen online felülethez ahhoz, hogy működjön.

Ezt úgy értjük, hogy a kriptovaluta pénztárcák privát kulcsai közvetlenül a számítógépén lesznek tárolva és sokkal nagyobb biztonságban vannak. Míg a számítógépek online könnyebben hekkelhetőek, ezek így nem egyszerű célpontok, hiszen a szoftveres pénztárcánk nem mindig van csatlakoztatva az internethez.

kriptovaluta

Tartsd észben, hogy ha a számítógéped összeomlik vagy megtámadja egy vírus, esetlen fizikailag megsérül vagy ellopják, akkor a szoftveres pénztárca is elveszik.

Ennek kezelésére több szoftveres pénztárca is kínál visszaállító módszert arra az esetre, ha a fent említettekből bármelyik megtörténne, ebben az esetben visszaállítható a privát kulcs egy biztonsági rendszeren keresztül.

Ezenfelül számos hasznos segítség áll rendelkezésünkre, például pénztárcán belüli kereskedés és élő diagramok, hogy nyomon követhessük a piaci keresletet kriptovalutánként.

Javaslat:

electrum
A legjobb választás: Electrum

Ez az offline pénztárca kompatibilis az olyan nagyobb operációs rendszerekkel, mint a Linux, Mac és a Windows. Az Electrum fókuszában a sebesség és az egyszerűség áll, használata egyszerű mind a kezdők, mind pedig a szakértők számára, mindez pedig kiváló biztonsággal párosul.

Valószínűleg a legvonzóbb funkciója ennek a kriptovaluta pénztárcának, hogy hardveres pénztárcával is meg lehet erősíteni és támogat extra visszaállítási funkciót.

exodus
Exodus

Az exodus népszerű választás kezdőknek, ami támogatja a különböző kriptovaluták tárolását. Ingyenesen letölthető, ami szintén növeli a felhasználók körét. A tervezése lehetővé teszi az egyszerű és könnyű kezelést, valamint remek biztonsággal is rendelkezik. 

jaxx
Jaxx

A Jaxx az egyik legerősebb multivaluta pénztárca a piacon. Támogatja az összes népszerű kriptovalutát. A Jaxx olyan vonzó lehetőséget is kínál, amivel válthatunk a Bitcoin, Ether és más kriptovaluták között a Shapeshift technológiának köszönhetően. Ez nagyon kedvező mindazok számára, akik egyszerűen szeretnék integrálni a kriptovalutájukat.

A Jaxx elérhető Windowson, Linuxon, Mac, android és IOS rendszereken is így nagyszerű választás akár okostelefonra, akár számítógépre!

osztó
kriptovaluta

Hardveres pénztárcák

Elhelyezkedés

Offline tároló eszköz

2 szintű
azonosítás

Választható

Visszaállítási
lehetőség

Választható

Kockázat

Elveszik/ellopják

Aki sokfajta kriptovalutát szeretne venni, vagy fel szeretne halmozni valami népszerűt, mint a bitcoin, annak szüksége lesz egy kriptovaluta hardveres pénztárcára, ami a legbiztonságosabb és legkönnyebben elérhető. A hardveres pénztárca egy kis külső eszköz vagy USB meghajtó, amit csatlakoztatni lehet a számítógéphez és tárolni rajta a privát kulcsokat.

Mivel ez egy külső eszköz, így a kriptovalutáid offline lesznek, tehát nem lehet őket meghekkelni. Hideg tárolóeszköznek is szokták nevezni. Egy ilyen befektetés körülbelül 25.000Ft – viszont ez a módszer az egyik legbiztonságosabb.

Egy ilyen eszköz is áldozata lehet fizikai sérülésnek vagy elveszhet, szóval tartsuk biztonságos helyen. Figyeljünk arra is, hogy ha nem megfelelően használjuk, akkor könnyen megrongálódhat.

Javaslat:

ledger
A legjobb választás: Ledger Nano

A Ledger Nano következetesen az egyik legjobb kriptovaluta pénztárca, ami elérhető ezen a téren. Az eszköz maga körülbelül egy USB meghajtó nagyságú, található rajta egy kijelző, amit használhatunk extra biztonsági funkcióként. 2 lépcsős azonosítást is választhatunk, amihez jöhet még egy pin kód is, ami biztosítja, hogy a tranzakció csak a felhasználói engedély birtokában történhet meg.

Fizikailag nem lehet szétszedni és eltávolítani a belső tárolót, így a piacon található egyik legbiztonságosabb hardveres pénztárca a Ledger Nano.

trezor
Trezor

A Trezor is népszerű választás hardveres pénztárca téren. A Ledger Nano pár modelljénél is biztonságosabb – viszont drágább is. Kiváló tulajdonsága, hogy kompatibilis néhány offline asztali pénztárcával is, szóval használható biztonsági mentésként és visszaállítási opcióként is.

keepkey
KeepKey

A Keepkey egy újabb hardveres pénztárca a piacon. Mind a Trezor mind a Nano több vonzó és biztonságos funkciójával is rendelkezik, de méretben is nagyobb náluk. A méretbeli különbség nagyobb kijelzőt is biztosít, ami külön biztonsági eljárásokat tesz elérhetővé.

osztó
kriptovaluta pénztárca

Papír pénztárcák

Elhelyezkedés

Offline szkennelhető
papír

2 szintű
azonosítás

Nincs

Visszaállítási
lehetőség

Nincs

Kockázat

Elveszik/megrongálódik

Az utolsó opció – ami egyértelműen a legbiztonságosabb -, nem más, mint a papír pénztárca. Ez tulajdonképpen egy kinyomtatott pénztárca, ami egy szkennelhető kódot tartalmaz rajta a privát kulcsokkal.

A papír pénztárca egyik előnye, hogy 100%-ig offline pénztárca, szóval lehetetlen meghekkelni és vírust sem kaphat. Beletelhet pár percbe a beállítás és a kinyomtatás, de a végeredmény egy hosszú távú, remek kriptovaluta-tároló megoldás.

A hátránya pedig a könnyű megrongálódás, ha nem tároljuk megfelelően. Ajánlott a papír pénztárca laminálása vagy lezárása, hogy meggátoljuk a víz beszivárgását vagy az eltépődést.

Javaslatok:

walletgenerator
Walletgenerator.net

A walletgenerator.net egy papír pénztárca generáló oldal, ami lépésről lépésre elmagyarázza, hogyan hozhatunk létre saját papír pénztárcát. Ez egy ajánlott lépés, hiszen ez egy multi kriptovaluta pénztárca, ami jelenleg 192-féle valutát támogat. Amint fellátogattál az oldalra, csak kövesd az útmutatást és bizonyosodj meg róla, hogy a számítógéphez csatlakoztatva van egy nyomtató.

osztó

Biztonsági tanácsok: Hogyan tartsuk biztonságban a kriptovalutánkat

Egyértelműen a kriptovaluta pénztárca biztonsága a legfontosabb, amikor a tárolásról döntünk. Akár főállásban kereskedsz kriptovalutával, akár egy kis mellékest szeretnél szerezni, mindent meg kell tenni a biztonság érdekében. Íme néhány tipp ehhez:

kriptovaluta pénztárca

Legyen inkább több!

Tartsunk mindig több pénztárcát! Általában egy online pénztárcával kezdünk – azonban menjünk biztosra és tároljuk a nem használt kriptovalutát egy második, biztonságosabb pénztárcában. A privát kulcs online felületen kívüli tárolása extra védelmet biztosít annak érdekében, hogy nem tudják meghekkelni vagy ellopni azt.

Ha tehát kriptovalutába fektetsz, akkor szerezz egy offline, egy hardveres vagy egy papír pénztárcát – vagy akár mind a hármat!

Biztonság, tartalék és visszaállítás

Érdemes észben tartani még valamit, mégpedig azt, hogy fontos mindig minden megelőző biztonsági eljárást megtenni. Például a 2 lépcsős bejelentkezés nélkülözhetetlen. Ha bármilyen pénztárca kínál plusz biztonsági funkciókat, éljünk vele. Legyen teljesen biztos, hogy csak te az vagy az egyetlen, aki hozzáfér a kriptovalutádhoz.

Fontos, hogy legyen biztonsági mentés a tárcádról. Ha online verziót használsz, ments egy szoftveres pénztárcába is. Ha a szoftveres az alapértelmezett, akkor pedig hardveresbe. Ha meghekkelik az online tárcádat, vagy vírus támadja meg a szoftveres pénztárcát, akkor a biztonsági másolatok nélkülözhetetlenek a digitális vagyonod megtartásához.

legjobb kriptovaluta pénztárca

Ha tartozik visszaállítási rendszer az offline és a hardveres tárcádhoz, akkor feltétlenül állítsd be azt. Ha tönkremegy a géped vagy a hardveres pénztárcád egy vízzel teli medencébe esik, ez az egyetlen, ami újra elérést biztosíthat a kriptovalutádhoz.

Tegyél meg mindent a digitális valutád védelme érdekében.

Végső gondolatok

A kriptovaluta pénztárca nem csak követelmény, hanem elvárás, ha elmerülünk a kriptovaluta világában. Akár pénzt szeretnél keresni kriptovalutával, akár vásárolni vagy eladni szeretnél, szükséged van rá. De az is biztos, hogy senki sem szeretne egy ilyen értéket elveszíteni – ezért gondoskodj a biztonságáról is.

Amint kigondoltad, hogy milyen pénztárcát szeretnél használni, elkezdheted telepakolni a különböző kriptovalutákkal az alábbi útmutatók alapján:

kriptovalutával
Hogyan vásároljunk bitcoint
kriptovalutával
Hogyan vásároljunk litecoint
kriptovalutával
Hogyan vásároljunk
ripplet
kriptovalutával
Hogyan vásároljunk ethereumot
kriptovalutával
Hogyan vásároljunk
monerot

Míg nagy valószínűséggel online kriptovaluta pénztárca lesz az első választásod, nagyon ajánlott befektetni egy szoftveres vagy hardveres pénztárcába. Mindegyik lehetőség nagy biztonságot nyújt, azonban mindegyiknek megvan a maga erőssége és gyengesége. Most, hogy elolvastad ezt a cikket, már fel vagy készítve a legjobb döntések meghozására a kriptovaluta világában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top